Prije 513 godina Michelangelo započeo rad na Davidu

Michelangelov David rađen je od 1501. to 1504. godine te je remek-djelo kiparstva renesanse i jedno od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom. 5,17 metara visok mramorni kip portretira Biblijskog lika Kralja Davida u trenutku kad se još, kao mladić, sukobio s divom Golijatom.

naitaly_t640.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
www2.ljworld.com
Objavljeno:
 
13.09.2014 13:16

Jedan od najvećih umjetnika svih vremena Michelangelo Buonarroti, proslavio se mnogim djelima jedinstvenog sklada i ljepote. Kada je slavni majstor dobio zadatak od gradskog vijeća Firence da iskleše golemog Davida, bio je počašćen.

“Gledao sam pet metara visoku gromadu mramora i vidio prodorne oči, vrat jak poput bika, ruke ubojice, tijelo koje isijava poput spremišta energije. Samo što nije krenuo u borbu...”

Mladi Michelangelo znao je točno što želi. Prvi udarac dlijetom u mramor učinio je 13. rujna 1501. godine. Pune tri godine, kako je sam zapisao, «oslobađao je Davida zarobljenog u mramornom bloku».

Nastao je prekrasan golemi kip mladog muškarca, najranija monumentalna skulptura visoke renesanse. Kip viši od pet metara, osim ljepote mišićavoga tijela prikazuje emocije i sigurnost biblijskog junaka uoči borbe s moćnijim Golijatom. Bila je to čista simbolika koja je govorila i o veličini i moći tada snažne Firenze. Kada je David dovršen, počele su svađe o tome kamo ga smjestiti. Na kraju je dobio počasno mjesto na trgu Piazza della Signoria. Tu je ostao sve do 1873. kada je preseljen u prostore Galerie dell'Academia.

Firentinci ga od mila zovu «Il Gigante», turisti mu se dive, a vrijeme ga pomalo oštećuje. Jednom je znamenitom kipu u kratkom naletu ludila, neki talijanski umjetnik čekićem uništio nožni palac! U više od pet stoljeća David je pretrpio mnoga oštećenja, ali i restauracije. Najpoznatija renesansna skulptura uskoro će biti zaštićena zračnim jastucima. To bi Michelangelovu Davidu, ikoni muške ljepote, trebalo omogućiti život dug barem još pet stoljeća!
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!