Prije 70 godina nestao pisac "Malog princa"

Francuski pilot i pjesnik Antoine de Saint Exupery krenuo je 31. srpnja 1944. po sunčanom ljetnom danu malim zrakoplovom u izviđanje. S tog se izviđanja nikad nije vratio.

Saint-Exupery-800x530.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
en.wikinoticia.com
Objavljeno:
 
31.07.2014 11:48

Autor „Malog princa“, jedne od najčitanijih knjiga na svijetu, rodio se 29. lipnja 1900. godine u Lyonu. Kad mu je bilo 12 godina prvi je put letio zrakoplovom što mu je odredilo cijeli život. Nesuđeni pomorac postao je pilot jedne od prvih zrakoplovnih kompanija koja je uspostavila zračnu liniju između Francuske i Afrike.

U to doba tehnički nesavršene letjelice često su se rušile, pa se i Saint Exupery 1935. srušio usred Sahare. Spasili su ga beduini nakon tri duga i neizvjesna dana čekanja pomoći.

Tijekom boravka u Americi godine 1943. napisao je svoje najbolje djelo "Le Petit Prince" (Mali princ), dječju bajku za odrasle koja u sebi nosi ujedno nježnu i snažnu poruku kako najbolje u životu jest ono što je ujedno i najjednostavnije i da pravo bogatstvo leži u davanju drugima. Ta je knjiga vrlo brzo postala među najčitanijima u svijetu.

Iako već u godinama, u Drugom svjetskom ratu letio je za savezničke snage. Po vedrom i sunčanom ljetnom danu krenuo je 30. lipnja 1944. u izviđanje, ali se nikad nije vratio.

Misteriozni nestanak Saint-Exupéryja desetljećima je bio predmet istrage brojnih stručnjaka. On je bio pripadnik zračnih snaga francuskog zrakoplovstva čija je baza bila na Korzici, odakle je i poletio u svoju zadnju misiju. Tajna je dijelom riješena šezdeset godina poslije. Ostaci Saint Exuperyjeva zrakoplova pronađeni su 2004. godine u moru pokraj Marseillea, iako su mjesni ribari šest godina prije pronašli njegov lančić u mreži među ribama. Nevjernicima to još nije bio dokaz piščeve sudbine, sve dok najuporniji istraživači među ostacima letjelice kod otoka Rioua nisu otkrili njezin serijski broj.

Antoine de Saint Exupery napisao je još "Poštu za jug", "Noćni let", "Zemlju ljude" i "Ratnog pilota", ali ništa nije nadmašilo neobičnu knjigu „Mali princ“ bez koje je djetinjstvo nezamislivo.

Mali princ učio je životne lekcije lutajući od planeta do planeta. Za to je vrijeme njegov pisac svoju sudbinu po nekima izazivao, po drugima slutio...
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!