Na današnji dan odigrala se presudna bitka za budućnost kršćanstva

Dana 28. listopada 312. godine dogodila se bitka kod Milvijskog mosta, između snaga rimskih vladara Konstantina i Maksencija.

bitka-28-10.jpg
Autor
croexpress.eu/Laudato/M.R.
Fotograf
croexpress.eu
Objavljeno:
 
28.10.2021 08:10

 

Bitka je imala presudan utjecaj na legalizaciju kršćanstva u Rimskom Carstvu. Konstantin je prethodnog dana, prema kroničaru Euzebiju, imao viziju križa od svjetlosti na nebu popraćenog riječima: 'U tom znaku ćeš pobijediti'. U snu mu se te noći ukazao Isus Krist i zapovjedio mu da upotrijebi simbol križa u sukobima s neprijateljem.

On je to učinio, zapovijedivši svojim vojnicima da na štitove ucrtaju znak križa. I pobijedio je nadmoćnu Maksencijevu vojsku. Konstantin je imao oko 40 000 vojnika, a Maksencije čak 100 000. Pobijeđeni Maksencije utopio se u rijeci Tiberu, a Konstantin je sljedećeg dana pobjedonosno ušao u Rim, gdje je u čast pobjedi podigao slavoluk.

Sljedeće godine nakon bitke izdao je Milanski edikt kojim je legalizirano kršćanstvo u Rimskom Carstvu te je zabranjen progon kršćana.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro