Prije 106 godina osnovan FBI

Dolaskom Theodora Roosevelta na mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 1901. godine, Amerikom je zavladala tzv. napredna politika. U sklopu svojih mjera Roosevelt je 1905. na mjesto državnog tužitelja postavio političkog istomišljenika Charlesa Bonapartea.

fbi-si.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
rt.com
Objavljeno:
 
26.07.2014 16:30

Nezadovoljan stanjem u Ministarstvu pravosuđa, Bonaparte je želio osnovati savezni policijski istražni odjel. Nakon što je Kongres 1908. odlučio da će agenti tajne službe biti pod vodstvom Ministarstva financija, Bonaparte je ostao «praznih ruku» pa je napokon odlučio ustrojiti udarnu istražnu skupinu koju je nazivao “moji ljudi”.

Ubrzo je okupio desetak bivših agenata tajne službe koji su se 26. srpnja 1908. godine u Washingtonu javili glavnom istražitelju Stanleyu Finchu. Bio je to početak FBI-a, saveznog istražnog ureda, koji je do 1935. godine djelovao pod imenom Istražni ured. Za sigurnost zemlje bilo je važno to što je FBI djelovao na cijelom teritoriju Sjedinjenih Država.

FBI danas zapošljava nekoliko tisuća tajnih agenata, posebno uvježbanih na vlastitim policijskim akademijama. Neki od glavnih prioriteta su im: zaštita Amerike od terorističkih napada, suzbijanje svih vrsta kriminala i korupcije na svim razinama države, zatim zaštita ljudskih prava, ali i unapređivanje tehnologije zbog što uspješnijih provođenja raznih misija.

Unatoč smjenama političkih lidera i promjenama na političkom polju, FBI je s godinama izgradio čvrst status koji nitko više nije mogao osporiti. Građani Sjedinjenih Država pouzdaju se u federalne agente kao u “velike čuvare pravde.”
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!