Prva TV emisija u Zagrebu

Današnjem televizijskom gledatelju gotovo je nepoznata činjenica da je u Zagrebu prvi televizijski program emitiran već prije Drugog svjetskog rata. Bilo je to ljeti 1939.

tv-zagreb.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
novisf.com
Objavljeno:
 
25.08.2014 14:05

U to su vrijeme postojale u Europi samo dvije stalne televizijske stanice - u Londonu, gdje je 1936. proradila prva televizijska stanica na svijetu, i u Berlinu.

Na izložbenom prostoru tadašnjeg Zagrebačkog zbora na Savskoj cesti, na 32. Međunarodnom općem sajmu uzoraka nizozemska tvrtka "Philips" izložila je televizijske aparate u posebno izrađenim vagonima i upriličila propagandne emisije za posjetitelje Zbora, u kojima su nastupali zagrebački umjetnici.

Uoči otvaranja Zbora, 25. kolovoza do 4. rujna 1939. održavale su se redovite emisije prije i poslije podne u trajanju od desetak minuta. Program tih emisija sačinjavale su šaljive solo-točke, operne i operetne arije, glazbene produkcije, predavanja, komercijalne obavijesti i slično. Program je vodila Iva Arhanić, prva televizijska voditeljica. Među izvođačima osobito su bili zapaženi članovi Hrvatskog narodnog kazališta Ruža Cvjetičanin, Tomislav Neralić, Zvonimir Tkalec, Nikola Bogdan i Vjera Grozaj.

Mnogobrojni posjetitelji Zbora, koji su imali sreću uvrstiti se u red prvih naših televizijskih gledatelja, s velikim su zanimanjem i veselim komentarima promatrali šminkanje, preodijevanje i nastupe umjetnika.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!