Prva poštanska marka

Pisma i razlednice sa šarenim markicama, nažalost, više ne putuju koliko su putovale prije pojave interneta. Na današnji dan 1840. godine u opticaj je puštena prva poštanska markica čija je uloga bila i ostala naplaćivanje troškova za transport poštanskih pošiljki.

markica.jpeg
Autor
Laudato
Fotograf
en.wikipedia.org
Objavljeno:
 
06.05.2014 09:47

Prve ideje o uvođenju poštanskih marki u promet neki povjesničari pripisuju slovencu Lovrencu Koširu koji je 1835. godine predložio austrijskom ministarstvu trgovine, kao zamjenu sustava naplate poštarine od primaoca pošiljke, naplatu već od pošiljatelja. Time bi se, tvrdio je Lovrenc, omogućilo širenje pošte, kao i mogućnost slanja pošiljki i drugim ne tako bogatim staležima. Pošiljke bi se frankirale po uzoru na postojeće taksene marke. Prijedlog je od strane austrijskih službenika glatko odbijen.

U isto vrijeme s istom idejom bavio se i James Chalmers koji je tri godine kasnije napravio prvi nacrt za poštansku marku. Ovaj prijedlog prihvatio je Sir Rowland Hill, zadužen za reformu engleske pošte. I tako je 1. svibnja 1840. godine otisnuta prva poštanska marka, nazvana One Penny Black. U opticaj je puštena 6. svibnja 1840. godine. Motiv je izabran od 1100 prijedloga te se na marki nalazio portret kraljice Viktorije na crnoj pozadini i u vrijednosti od jednog penija. Grafičku izradu napravio je Henry Corbald.

Tako su poštanske usluge pojednostavljene: umjesto plaćanja pristojbe za otpremu pošiljke, trebalo je jednostavno kupiti marku. Jer do tada se poštarina naplaćivala prema udaljenosti.

Zanimljivo je i manje poznato da je marka na područje Hrvatske, koja je tada bila u sastavu Habsburške monarhije, stigla samo 10 godina nakon Engleske. No, prva prava hrvatska marka, autora Rudolfa Sabljaka, puštena je u promet 29. studenog 1918. U muzeju Hrvatske pošte danas su izložene marke iz doba NDH, bivše Jugoslavije i novije, Republike Hrvatske. Na tim malim šarenim naljepnicama zaustavljena je povijest, zabilježena kultura, oslikana su velika ljudska otkrića. Nalijepljene na pisma marke neprestano traže put do primatelja, svjedočeći na osobit način o Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji iz koje dolaze.

Poštanska marka uglavnom je do danas zadržala svoj oblik. Obično je to četverokut zbog lakšeg tiska i odvajanja iz tabaka. No, ponekad se iskoči iz zadanih okvira pa se zbog prigode tiskaju i drugi oblici. Poznata su izdanja u obliku srca koja imaju više filatelističku i reklamnu vrijednost, obično povodom dana sv. Valentina. Postoje i drugi oblici kao romb, osmerokut, peterokut, šesterokut, izgled geografske karte, banane, kokosovog oraha, grba države itd. Dosjetljiva pošta iz Butana 1973. godine je objavila seriju od sedam okruglih poštanskih maraka, koje su ujedno i gramofonske ploče s tradicijskom glazbom, poviješću i himnom Butana.

Kakve su danas poštanske marke u modi lako ćete doznati ukoliko odlučite poslati razglednicu iz svoga zavičaja nekome kome već dugo ili možda nikada niste pisali. Jedno je sigurno, tko god bio primatelj, obradovat će se pošiljci.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro