Prva vožnja na Mjesecu

Kako bi se što brže istraživao Mjesec i postigla što veća pokretljivost, u letovima Apolla 15, 16 i 17 astronauti su se koristili posebno konstruiranim Mjesečevim vozilom. Tako je 31. srpnja 1971. ušao u povijest svemirskih istraživanja zbog vožnje po Mjesecu. Toga dana u sklopu američke misije Apolla 15 ljudi su krenuli na prvu “Mjesečevu vožnju”.

lunar-rover.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
www.windows2universe.org
Objavljeno:
 
31.07.2014 15:18

S pomoću lunarnog rovera, kako su ga Amerikanci nazvali, istraživanje Mjeseca postalo je lakše i brže. Astronautima je znatno prošireno područje istraživanja, a vožnje su bile duge i do 20 kilometara. Osim toga, Mjesečevo vozilo moglo je nositi gotovo 500 kilograma težine i kretati se prosječnom brzinom, iz perspektive Zemlje, 'puževih' 9 kilometara na sat. Vozilo je bilo projektirano tako da funkcionira u uvjetima vakuuma te pri jednoj šestini Zemljine gravitacije. Svaki od četiri kotača imao je vlastiti pogon. Uz dva sjedala i prostor za prijevoz instrumenata i uzoraka Mjesečeva tla, vozilo je bilo opremljeno i komunikacijskim sustavom s TV kamerom te antenom koja je omogućavala kvalitetnu vezu sa zapovjednim centrom na Zemlji. Bilo je to veliko olakšanje za astronaute.

Izradu tog vozila pokrenuo je poznati njemački znanstvenik Wernher von Braun, a kotače je izradio inženjer Ferenc Pavlics, rođen u Mađarskoj. Njegovo ime ukazuje na moguće hrvatsko podrijetlo, tim više što mu se majka zvala Rosina Perusich i što se nedaleko od sela u kojem je rođen nalazio posjed obitelji Erdödy, snažno povezane s Hrvatskom

I Sovjeti su svojim Lunohodom, ali bez ljudske posade, istraživali Mjesec, čak deset mjeseci prije Amerikanaca. Lunohod 1 pokretali su električni motori, po jedan na svakom od 8 kotača. Energiju je dobivao iz sunčevih ćelija, a u 14 dugih Mjesečevih noći grijao ga je radioaktivni polonij 210. Lunohod je dokazao da se i na taj način mogu uspješno istraživati negostoljubiva mjesta u svemiru. To iskustvo, osim na Mjesecu, poslije je primijenjeno i u razotkrivanju tajni Marsa, najbližeg Zemljinog susjeda!

Podsjetimo, ovom prigodom i na golf koji se nekoliko mjeseci prije toga igrao na Mjesecu. Naime,  slavni američki astronaut Alan Shepard kriomice je u Apollu 14 ponio loptice za golf i tako postao prvi sportaš na Mjesecu. Zbog činjenice da na Mjesecu ne postoji sila teža, Shepardova je loptica odletjela mnogo dalje nego što bi u Zemaljskim uvjetima. Da je tada imao automobil, svakako bi mu dobrodošao za golf!
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!