Reset – izbrisana loša iskustva iz prošlosti i novi početak

Ispovijed je poput boce s prljavom vodom: želite je isprazniti i napuniti čistom vodom.

rrreset.jpg
Autor
romereports.com/Laudato/N.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.03.2017 09:17

Nakon što su godinama živjeli daleko od Crkve, nekoliko osoba pripovijeda kako su se ponovo susrele s Bogom te kako im je ispovijed pomogla da iznova započnu i oslobode se tereta koji im nije dopuštao da krenu naprijed.
 
Upravo o tome govori projekt Reset, o ispovijedi i o pomirenju s Bogom.
 
- Tražili smo različite osobe koje su imale pozitivno iskustvo sa sakramentom Pomirenja. Zato je pomoć župnika bila presudna, jer su nam dali kontakte tih osoba, koje su, čini mi se, bile izrazito hrabre. Mnogi se godinama nisu ispovjedili, a ono što su podijelili je doista autentično obraćenje – rekla je Ana García de la Nieta, voditeljica projekta Reset.
 
Svjedočanstva soba koja su sudjelovala u ovom projektu i dokumentarni film doista su zadivljujuća.
 
- Izašao sam odande kao druga osoba. Vjerujem da me u tom trenutku posredstvom ispovijed, Bog učinio novim čovjekom. U početku je to teško, jako se sramiš, ali kada pogledaš na to s druge strane, kažeš si: ´Ne bojim se.´ To je nešto potpuno drugačije jer se sjetiše svega što si primio. Ono što sam primio na prvoj ispovijedi i što sam doživio, ni za što ne bih mijenjao – rekao je jedan sudionik projekta.
 
Osobe razne dobi, porijekla i različitih stilova objašnjavaju kako im je ispovijed pomogla ponovo pronaći same sebe i osloboditi se onoga što im za život više nije bilo potrebno.
 
- Dokumenti, fotografije, sve stvari koje nas gnjave i pritišću nas, ispunjaju naš tvrdi disk bespotrebnim stvarima i želimo ih izbrisati kako bismo se napunili drugim stvarima. Vjerujemo da bi ova usporedba mogla pomoći mnogim mladima da razumiju što je zapravo sakrament pomirenja – istaknula  je Ana García de la Nieta.
 
A ovo su još neka zanimljiva, dirljiva i Duhom kajanja i oprosta ispunjena svjedočanstva:
 
- Ispovijed je poput boce s prljavom vodom: želite je isprazniti i napuniti čistom vodom.
 
- Samoj sebi možeš reći: ´Gospodine, kako se loše osjećam!´ ali točno je da mi je na kraju jedino potrebno čuti: ´Ja te odrješujem od grijeha tvojih.´
 
- Ponekad sam išao na ispovijed u teškim grijesima, misleći da će me zbog njih izbaciti iz crkve. A zapravo sam pronašao srdačnu osobu, s razumijevanjem i nježnom ljubavlju koja mi je pomogla i pomirila me s Bogom i sa samim sobom.
 
Ponekad ljudi trebaju samo to: doživjeti da ih netko razumije, da napuste svoju prošlost opraštanjem samima sebi te da u konačnici iznova započnu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro