Rubikova kocka obilježava 40 godina

Postoji više od 43 trilijuna načina kako složiti kocku. Najbrži i najefikasniji način ima 13 poteza. Kocku je osmislio mađarski izumitelj Erno Rubik 1974. godine.

rubik.jpg
Autor
Laudato/HRT/24sata
Fotograf
rubikpromotions.com
Objavljeno:
 
25.04.2014 11:21

U povodu ove obljetnice, u New Jerseyju u SAD-u otvorena je prigodna izložba. Predstavljene su mnoge izvedbe kocke, među kojima i ona od zlata i dragog kamenja vrijedna dva i pol milijuna dolara.

Nakon što se 1980. počela prodavati u svijetu, procjenjuje se da se svaka sedma osoba igrala kockom. U originalnom izdanju na svakoj strani kocke je devet polja različitih boja, a kasnije je napravljeno mnogo verzija. Okretanjem kocke polja se miješaju, a cilj je vratiti kocku u prvobitno stanje.

Postoje 43 trilijuna kombinacija za slaganje, a moguće ju je složiti u manje od 30 poteza. Većina algoritama slaganja u prosjeku ima 20 poteza. Profesionalni slagači kocke znaju oko 500.

Masovna proizvodnja Rubikove kocke počela je 1980. godine kad je izumitelj prodao licencu njemačkim biznismenima. Iste godine igračka je doživjela nevjerojatan uspjeh. Tisuće ljudi je nisu znali složiti pa je 1980. u Velikoj Britaniji otvoren klub za pomoć nazvan “Kubaholičari”.

Ondje su dolazili 'zagriženi' slagači koji su zbog brojnih i upornih pokušaja ozljeđivali palac ili zglob. Svake godine održava se natjecanje u slaganju Rubikove kocke. Svjetski rekord postavljen je 2013. i iznosi 5,5 sekundi. Drži ga Mats Valk iz Nizozemske. Nešto brže od njega slaže robot Cubestormer koji je kocku složio u 3,2 sekunde. Sudeći prema popularnosti, slaganje kocke nikad neće dosaditi.

Hrvatski rekord drži Alex Drvenkar iz Čakovca, koju je jednom složio za 8,85 sekundi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro