Sedam zdravih namirnica koje je Isus konzumirao

Biblija je krcata informacijama o tome što je Isus jeo - i to nadilazi govor o kruhu i ribi!

5.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
22.10.2019 16:50

U našem vremenu gotovo je nemoguće pobjeći od teme vezane za hranu. Bilo da ste na Instagramu, Facebooku, televiziji, bilo da provjeravate recepte na drugim internetskim stranicama ili otkrivate nove načine prehrane koji predstavljaju izazov za planiranje obroka, hrana je definitivno velika žarišna točka u našem životu.

Kad postane preobilno ili zbunjujuće, najbolje je podsjetiti se da jednostavniji pristup njegovanju tijela može biti najbolji pristup. A koji je bolji primjer od toga da slijedimo samog Isusa Krista?

Iako je istina da postoje ograničeni recepti od prije 2.000 godina, Biblija je krcata informacijama o tome što je Isus jeo - i to nadilazi one kruhove i ribe! U ovom članku otkrit ćete neke namirnice koje su Isus i njegovi apostoli jeli, a koji bi vam mogli biti od pomoći kada razmišljate o svom sljedećem zdravom obroku.

1. Smokve
Isus je zasigurno jeo razno voće i povrće, ali dio iz Markova evanđelja (11,12-14) daju naslutiti kako je volio pojesti smokvu. U tom evanđeoskom ulomku čitamo da je Isus kada je išao pokupiti smokvu s drveta otkrio da nema ploda. Kao sjajan izvor kalcija i kalija, smokve su dobre za krvni tlak i jake kosti.

2. Riba
Ribolov je u Bibliji učestala tema, a sama riba bila je glavni izvor bjelančevina za Isusa i njegove učenike. Riba je posebno popularna u mediteranskoj prehrani, a njihove zdravstvene i nutricionističke prednosti su brojne. Osim što su prepune zdravih Omega-3 masnih kiselina koje pomažu povećati raspoloženje, riba pruža osnovne vitamine i bjelančevine.

3. Med
Med je prema evanđeljima bio ključna namirnica u prehrani Ivana Krstitelja, pa je velika vjerojatnost da ga je i Isus jeo. Med je u ono vrijeme bio glavni način zaslađivanja hrane. Med je pun antioksidansa koji mogu pomoći smanjiti srčane bolesti i zaštititi od raka, a vjeruje se da slatki nektar u svom sirovom stanju također pomaže u smanjenju krvnog pritiska pa čak da i štiti od alergija.

4. Janjetina
Evanđelist Ivan opisuje Isusa kao Jaganjca Božjega. Budući da je janjetina bila popularno meso na Bliskom Istoku, a jeli su ga posebno za Pashu, gotovo sigurno možemo reći da je i Isus jeo janjetinu. Janjetina je zdravo crveno meso s velikim sastavom bjelančevina, vitamina i minerala.

5. Maslinovo ulje
U Novom zavjetu spominje se maslinski vrt gdje je Isus proveo posljednju noć prije smrti te je tamo i uzašao na nebo. Masline su sastavni dio mediteranske prehranu, a vjeruje se da se maslinovo ulje koristilo za većinu obroka. Uz zdrave masti prisutne u ulju, dokazano je da je maslinovo ulje najzdravija opcija od većine vrsta ulja.

6. Kruh
Iako nije idealan za one koji jedu bezglutensku hranu, kruh je danas najčešće konzumirana hrana, a tako je bilo i za svakim Isusovim stolom. Ječmenov kruh bio je posebno popularan i vjerojatno je tu vrstu kruha Isus umnožio prilikom čuda s umnažanjem pet tisuća kruha (Ivan 6,9). Uostalom, zar nije Isus uzeo baš kruh pri upostavi euharistije? Ječmenov kruh također je manje prerađen od ostalih vrsta kruha te ima višu razinu vitamina, minerala i vlakana.

7. Vino
Možda vino ne smatramo hranom, ali možda bi bilo bolje da jesmo. Svakako je učestala pratnja mnogih jela, a napose pri svakoj Misi vino postaje Krv Kristova. Vino je ključno za mnoge evanđeoske priče, od vjenčanja u Kani do Posljednje večere. Pun je antioksidansa koji navodno pomažu u prevenciji raka, a ima i hranjivih sastojaka koji pogoduju srcu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!