Stvari kojih se možete odreći ove korizme - a da nije čokolada!

Uzdržavanje od hrane je zahtjevna i najčešća korizmena žrtva, ali to nije jedina opcija.

7.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pxfuel.com
Objavljeno:
 
21.02.2020 17:49

Približava se vrijeme korizme. Vrijeme koje obično dočekujemo s dilemom čega se odreći. S tim pitanjima mi se kršćani često međusobno 'ispitujemo'. Čokolade, deserti ili neka druga ukusna jela, zatim pivo, vino ili neka druga pića najčešće su korizmene žrtve.

Međutim, malo tko vodi računa o tome kako je korizma ujedno i vrijeme molitve. Odnosno, korizma nije samo vrijeme odricanja. Dapače, to je vrijeme kada bismo se trebali više potruditi oko svog odnosa s Bogom.

No, ukoliko se ipak odlučimo na odricanje, portal Aleteia donosi nekoliko ideja koje vam mogu pomoći u donošenju odluke.

1. Mobitel i digitalne aktivnosti
Malo tko danas može bez mobitela. Oni nisu više u primarnoj funkciji uspostavljanja poziva, već su prepuni raznih aplikacija od kojih se 'ne možemo odlijepiti'. Osim mobitela, tu su računala i televizije koje nam svakodnevno zaokupljaju vrijeme. Korizma bi bila idealno vrijeme da postimo od ekrana - bilo da ne gledamo televiziju, smanjimo korištenje mobitela na najosnovnije ili pak isključimo facebook profil na određeno vrijeme.

2. Zanovijetanje
Život je često težak i stresan. Ponekad nam se čini nemogućim gledati samo na negativne stvari koje smo proživjeli. Međutim, jadikovanja i zanovijetanja više nam odmažu nego pomažu pa bi ove korizme mogli više misliti o tome na čemu mogu biti zahvalan.

3. Vrući tuš
Malo tko ne voli ući u tuš i uživati u neuravnoteženom omjeru hladne i vruće vode. Pristati na tuširanje s mlakom ili hladnom vodom vrijedna je asketska vježba odricanja.

4. Kupovina
Vjerujemo kako će se u ovome najviše pronaći osobe ženskog spola. Ponekad je opuštajuće i zabavno kupiti nove stvari, bilo da je riječ o nužno potrebnim stvarima ili onima koje smo uzeli 'na akciji'. Pravi korizmeni izazov mogao bi biti uzdržavat se od kupovanja svega onoga što nam nije potrebno za svakodnevni život.

5. Međuobrok
Priznajte, nerijetko volite nešto 'izvući' iz hladnjaka ili spremice između ručka i večere. Odricanje od međuobroka može biti teško za one koji su stekli tu naviku, ali je dobra za ulazak u korizmeni duh posta.

6. Slušanje glazbe i radija
Današnji svijet teško podnosi šutnju. Svakodnevno smo okruženi bukom i sve nam je teže boraviti na neko vrijeme u šutnji. Mnogi sveci i mističari isticali su kako se Božji glas najčešće može čuti u kontemplacijskoj šutnji. Što kažete da se ove korizme odreknete slušanja glazbe i radija?

7. Lijene 'prečice'
Svatko od nas služi se nekom 'prečicom'. Pokušajte ih ove korizme eliminirati bilo da je riječ o pravljenju kreveta čim ustanete, ustajanjem pri zvuku prvog alarma, parkiranju auta malo dalje od stana ili pak pranju suđa odmah poslije jela.

8. Koristite stube
Iako se ovaj savjet može uvrstiti među 'prečice', želimo ga posebno izdvojiti. Riječ je o korištenju dizala. Penjanje stubama je fizički zahtjevnije i duže traje, ali možda bi nam to baš pomoglo da se više krećemo u životu. O ovome savjetu neka dobro razmisle oni koji žive na desetom katu i više!

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!