Svirala violinu dok su joj operirali mozak

Izraelska glazbenica svirala je violinu dok su joj operacijom na mozgu pokušavali ukloniti tremor koji ju je stajao karijere, priopćili su liječnici.

violinaoperacija.jpg
Autor
HRT/Laudato
Fotograf
www.hrt.hr
Objavljeno:
 
11.09.2014 09:24

Pročelnik neurokiruškog odjela u bolnici Sourasky u Tel Avivu Yitzhak Fried rekao je da je operacija mozga Naomi Elishuv izvedena dok je bila budna kako bi se precizno moglo odrediti gdje joj postaviti elektrodu. Mora biti postavljena točno u milimetar, rekao je.

Zato je zatražio da Elishuv svira svoj instrument kako bi bio siguran da je stimulacija mozga elektrodom uklonila tremor bez nuspojava. Ovo je prvi put da sam operirao pacijenta koji je tijekom zahvata svirao. Jako mi je drago što sam bio na privatnom koncertu talentirane i cijenjene glazbenice, dodao je.

Elishuv (60) je bila violinistica litavskoga nacionalnog simfonijskog orkestra i izraelskoga komornog orkestra, ali drhtanje ju je prislilo da skrati karijeru i posveti se poučavanju glazbe.

Operacija je izvedena kroz rupu u lubanji kroz koju je u jedan od moždanih centara za pokret uvedena elektroda od 1,3 milimetra. Kada smo pogodili mjesto, začuo se savršeni Mozart. Drhtanja više nije bilo, rekao je Fried.

Violina je moja najveća ljubav. Tremor me zaustavio u profesionalnom sviranju, a to je bilo teško za ženu poput mene, koja je svirala cijeli život, rekla je Elishuv. Sada jedva čeka da se vrati normalnom životu.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!