Tajna vatikanskog 'bijelog dima' i dimnjaka

Dimnjak postaje središte pozornosti pri odabiru novog pape.

6.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
22.01.2020 12:09

Svi katolici upoznati su s obredom bijelog i crnog dima koji prati konklave, odnosno izbor novog pape. Kad bijeli dim izlazi s krova Sikstinske kapele to znači da je izabran novi papa. Ako se pojavi crni dim znači da tek treba postići dogovor. Za razliku od same 'boje' dima, malo ljudi zna kako taj višestoljetna praksa djeluje.

1. Boja dima nastaje zahvaljujući kemijskom postupku
I bijeli i crni dim nastaju izgaranjem izbornih listova koje su kardinali koristili tijekom izbornog procesa. Te se omotnice pomiješaju s različitim tvarima kako bi se dobio dim bijele ili crne boje. Zahvaljujući izgaranju specifičnih materijala, poput metalnog cinka s elementarnim sumporom, može se stvoriti gusti bijeli plin, što rezultira čuvenim 'bijelim dimom'. Izgaranjem teških materijala od ugljika poput drva oslobađaju se spojevi koji izgledaju sivo ili crno, što rezultira stvaranjem 'crnog' dima.

2. Dim potječe iz dvije peći smještene u Sikstinskoj kapeli
Svi možemo vidjeti dim koji izlazi vanjski dimnjak na krovu Sikstinske kapele. Sami dim potječe iz dvije peći od lijevanog željeza koje se nalaze u Sikstinskoj kapeli. Peći su visoke oko 3,2 metra i imaju dva otvora, jedan na dnu za paljenje vatre i jedan na vrhu za umetanje omotnica i drugog materijala potrebnog za izgaranje.

7.jpg

3. Trenutni sustav prvi je put korišten 1939. godine
Sustav željezne peći prvi put je korišten na konklavama 1939. godine kad je izabran papa Pio XII. Od tada se koristio još sedam puta: 1958. (papa Ivan XXIII.), 1963. (papa Pavao VI.), 1978. (papa Ivan Pavao I.), 1978. (papa Ivan Pavao II.), 2005. (papa Benedikt XVI.) i 2013. (papa Franjo). Svaki od tih datuma ugraviran je rimskim brojevima na vrhu peći.

4. Sustav peći dugačak je 30 metara
Računajući odozdo prema gore, sustav peći mjeri otprilike 30 metara. Prvi dio je izrađen od ukupno 32 cijevi, dok je završni dio koji seže do krova napravljen od jedne bakreno-čelične cijevi duge otprilike 20 metara.

5. Zvona i dim jedini su dozvoljeni načini komuniciranja o izboru pape
Zajedno s bijelim dimom, izbor novog pape prenosi se zvonjavom zvona bazilike Svetog Petra. Zabranjen je bilo koji drugi oblik komunikacije o rezultatu papine konklave, uključujući tekstualne poruke.

6. Galeb koji je sletio na dimnjak 
Tijekom posljednjih konklava 2013. godine, bijeli galeb sletio je na vanjski dio dimnjaka odmah nakon ispuštanja crnog dima, evocirajući simbol nade. Znatiželjne skupine gledatelja snimile su galeba, a video je postao viralan na društvenim mrežama. Ptica je  odletjela nakon 30 minuta 'slave'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro