U Kalistovim katakombama postoji "Mali Vatikan" - grobnice 16 papa i 50 mučenika

"Papine kripte" poznate su još kao "Mali Vatikan".

5.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
17.10.2019 11:35

Duž rimske ulice "Via Appia" nalazimo tri katakombe. Katakombe svetog Sebastijana duge su više od dva kilometra i raspoređene su u četiri kata. U njima su još uvijek vidljive slike iz prvih dana kršćanstva, zajedno s grafitiranim mozaicima. Također, bazilika San Sebastiana, sagrađena u katakombama, jedno je od sedam odredišta za hodočasnike koji posjećuju Vječni grad.

Druge po redu su katakombe svete Domitille. U njima je pronađeno više od 150 000 grobova, također raspoređenih u četiri kata te se prostiru na više od 15 kilometara pod zemljom. Zidne slike u tim katakombama vjerojatno su najpoznatije od svih ranokršćanskih umjetnosti. U njima se, na primjer, nalazi izvanredna freska Dobrog pastira.

Međutim, Kalistove katakombe nesumnjivo su najveće, najduže, zamršenije. Izgrađene su negdje između 250. i 300. godine, a prostorije zauzimaju više od 15 hektara, duže su od 20 kilometara te sežu čak 60 metara pod zemljom.

Te katakombe ime su dobile po đakonu Kalistu, kojeg je papa Zefirin imenovao upraviteljem tih katakombi. Zapravo, papa Zefirin je pretvorio ove katakombe u službeno groblje rane rimske crkve. To je razlog zašto u njemu nalazimo čuvene "papine kripte."

Često nazvan "Mali Vatikan" nekada je čuvalo ostatke 16 papa i 50 mučenika. Devet takvih papa pokopano je izravno u kripti samih Papa, uključujući pape Poncijana, papu Antera, papu Fabijana, papu Lucije I. i papu Eutihijana. Međutim, papina kripta brzo se ispunila u 4. stoljeću, pa su novi papi morali biti sahranjeni u obližnjim katakombama. Grobnice pape Kalista I. i pape Julija I. nalazimo u katakombi Kalepodija, grobnice pape Anastazija I. i Inocenta I. u Poncijanovim katakombama, a grob pape Bonifacija I. u Felicitinim katakombama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!