U Ukrajini zaređen najmlađi katolički biskup u svijetu

Papa Franjo potvrdio je ovaj izbor 15. studenog 2019. godine.

10.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
15.01.2020 17:17

Biskup Stepan Sus (38) posvećen je za biskupa u kijevskoj katedrali Uskrsnuća Kristova 12. siječnja ove godine. Time je postao najmlađi katolički biskup u svijetu. Biskupski sinod Ukrajinske grko-katoličke crkve na kanonski ispravan način izabrao je Susa za kurijskog biskupa glavne nadbiskupije u Kijevu i Haliču. 

Biskup je rekao da je za imenovanje saznao dva dana nakon trčanja desetokilometarskog maratona u Washingtonu s ranjenim ukrajinskim veteranima.

- Dok su me mišići još uvijek boljeli, otkrio sam da imam novi maraton u životu Crkve - rekao je Sus nakon posvete za biskupa, prenosi Catholic News Agency.

Nakon svećeničkog ređenja za ukrajinsku nadbiskupiju Lviv 2006. godine, Sus je služio kao vojni kapelan. Od 2012. do 2019. godine bio je župnik Garnizonske crkve sv. Petra i Pavla te je služio kao savjetnik lvivske nadbiskupije.

Sus je rekao da je prihvaćajući svoj položaj mislio na mučenike u ukrajinskoj grčko-katoličkoj crkvi koji su postali svećenici i biskupi u vrijeme kad nije bilo svečane liturgije i koji su završili zemaljski život u progonstvu u radnim logorima. Rekao je da se molio za zagovor mučenika kako bi ga učinio dostojnim službe biskupa u ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi.

Podrijetlom iz Lvova, Sus je studirao na ukrajinskom katoličkom sveučilištu i glavnom sjemeništu Svetoga Duha u Lavovu prije nego što je stekao magisterij iz teologije na Katoličkom sveučilištu u Lublinu.

- Bez obzira koliko zastrašujuće može zvučati riječ 'kurija', znam da s Bogom mogu riješiti sve poteškoće - rekao je novozaređeni biskup.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!