U prosincu beatifikacija nadbiskupa Fultona Sheena

Na Laudato TV-u, svakoga ponedjeljka od 21 sati možete gledati emisije u kojima novi blaženik govori o vjeri.

6555.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/Laudato/D.T.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
19.11.2019 18:24
Časni sluga Božji Fulton Sheen biti će beatificiran 21. prosinca ove godine u katedrali Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Peori (SAD), na 100. obljetnicu svog svećeničkog ređenja, prenosi Catholic News Agency.
 
Nadbiskup Fulton J. Sheen rođen je 1895. godine. Za svećenika je zaređen 1919. godine. Biskupom postaje 1951. godine. Umro je na glasu svetosti 1979. godine. Jednu od najpoznatijih medijskih osoba katoličanstva. Osvojio je nagradu Emmy, bio na naslovnici časopisa ''Time'', u kojem je 1952. opisan kao najnovija zvijezda američke televizije, njegovu je emisiju tjedno gledalo više od 5,5 milijuna kućanstava.

Video zapisi ovog priznatog intelektualca, filozofa i teologa su iz 1950-tih i 1960-tih godina, ali tehnička zastarjelost ne zasjenjuje njihovu dubinu, jasnoću, živost i aktualnost. Na Laudato TV-u, svakoga ponedjeljka od 21 sati možete gledati emisije u kojima novi blaženik govori o vjeri.

Nadbiskup Sheen nije volio publicitet, ali je volio ljude i bio im je dostupan. Medije je koristio za prenošenje Radosne vijesti, znanja i poruke ljubavi Božje, a iščekivali su ih ljudi svih vjera i opredjeljenja. Napisao je 96 knjiga, stotine članaka i snimio brojne radijske i televizijske emisije.

Jedan je od prvih američkih biskupa koji je provodio puni i ispravan nauk Drugog vatikanskog koncila. Desetljećima prije drugih govorio je protiv rasizma i donirao velike iznose osobnih primanja za pomoć u izgradnji bolnica i crkava za crnce u Alabami. Izrazito se oštro protivio antisemitizmu, naglašavao jednakost među ljudima i bio je protivnik ratova. Svojim autentičnim i beskompromisnim govorima te djelima bio je na meti mnogih protivnika. Iako je kritizirao i izbjegavao sve oblike zemaljskih utopija, podupirao je reforme koje imaju za cilj raditi na svijetu oslobođenom od mržnje, kriminala i nejednakosti.

Ovo su pitanja koja je postavio u jednoj od svojih zadnjih propovijedi: „Pokaži mi ruke. Imaju li  ožiljke od davanja? Pokaži mi stopala. Jesu li izmorena od služenja? Pokaži mi srce. Jesi li u njemu ostavio mjesta za božansku ljubav?“ To je bio njegov život, služenje drugima. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!