Na današnji dan umrla Josipa Vancaš, "majčica Ilira"

„Majčica ilira“ od milja su zvali gospoju Josipu pl. Vancaš koja je umrla 18. ožujka 1910. u Zagrebu. Josipa pl. Vancaš rado se priklonila idejama hrvatskih preporoditelja. U njezinu domu u Opatičkoj ulici izrečeni su prvi prijedlozi za osnutak „Matice ilirske“.

vancas.gif
Autor
Laudato
Fotograf
http://www.matica.hr
Objavljeno:
 
18.03.2014 15:14

U raskošnom salonu na prvom katu svakodnevno su se sastajali prvaci hrvatskog preporoda. Tko god bi se potužio na neku nedaću, Vancaš bi odgovorila: "To bu prošlo, a drugo bu došlo!".

Preporodnjačku "narodnu vilu" veoma su cijenili ban Jelačić i biskup Strossmayer. Mladi skladatelj Vatroslav Lisinski u njezinu je domu prvi put slušao izvedbu svoje opere „Ljubav i zloba“ u interpretaciji Sidonije Erdödy-Rubido.

Josipa Vancaš, poput brižne majke nije samo nadahnjivala već i skrbila o mnogim ilircima pa je pomagala Mirku Bogoviću kada je dospio u zatvor, te Vrazu i Lisinskom u bolesti. Mnoge od njih ispratila je i u smrt, a i sama je doživjela brojne osobne tragedije pokopavši muža, djecu i unučad.

„Ne samo što je bila dobra, već i lijepa, a liepo govori hrvatski i nisam se mogla zasititi slušajući ju…“ zapisala je Dragojla Jarnević o „Majčici Iliraca“. 

Dirljivu zahvalu napisao joj je i pjesnik Ivan Trnski: „Hvala ti od neba do zemlje Hrvatici takoj, hvala ti živoj još, neka ne ostane dug, u srdcu nosim, u srdcu potomstva prenosim pažnju, prenosim spomen liep imena Tvog“ .
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!