Upoznajte obitelj koja šije papinu odjeću od 1786. godine

Obitelj Gammarelli vodi jedan od najstarijih rimskih obrta.

gamma.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
07.08.2019 19:26

Kad je papa Franjo izabran 2013. godine, mnogi su primijetili kako se njegov stil odijevanja razlikuje od njegovih prethodnika. Međutim, svoja odijela papa Franjo još uvijek nabavlja iz obiteljskog obrta koje službeno služi Vatikanu još od 1789. godine. Riječ je o krojačnici Gammarelli.

Prvi zahtjev za crkveno odijelo dobili su davne 1786. godine. Tada je kao krojačica radila Annibale Gammarelli koja je nastavila šivati odijela biskupima i drugim istaknutim ličnostima tijekom cijelog papinstva Pija VII. Kad je Lav XII. naslijedio Pija VII., zatražio je od krojačnice Gammarelli da mu sašije novu odjeću i od tada neprestano rade u službi Vatikana.

- Svaki put kad dobijemo narudžbu za papinsku haljinu zaustavljamo sve drugo što smo radili - kaže Lorenzo Gammarelli, jedan od potomaka osnivača koji sada vodi trgovinu.

- Obično počnemo raditi na odjeći novog pape od dana sahrane prethodnog te moramo raditi intenzivno jer imamo mali rok do kad trebamo dostaviti odjeću. Naime, ona treba biti napravljena prije početka konklava - objašnjava Gammarelli.

Sva odjeća pažljivo se izrađuje ručnim korištenjem najčišćih pređa, odnosno niti dobivenih od dobavljača iz Italije. Glavna tkanina koja se koristi za papinu odjeću je bijela vuna, koja se koristi za tuniku, ali se koristi i svila za umetke i gumbe te baršun za ogrtač i plašt, prenosi Aleteia.org.

Kad god obitelj Gammarelli dobije zadatak za izradu odjeće za novog papu, moraju napraviti tri identična odijela u tri različite veličine - male, srednje i velike - tako da do trenutka završetka konklava novi papa može imati spremno odijelo, bez obzira na njegovu veličinu.

Otkako su započeli svoj posao, Gammarelli su zadržali svoj stil. Međutim, stvari su se promijenile s papom Franjom. On je zatražio jednostavniji stil s laganim tkaninama. Tako Papa ne nosi svileni pojas niti svoj amblem, a promijenio je i cipele za razliku od svog prethodnika.

Bez obzira na to hoće li samo papa Franjo inzistirati na takvoj vrsti odjeće, obitelj Gammarelli spremna je udovoljiti potrebama i drugih papa koji dolaze. Baš kao što su to vjerno i marno činili do sada.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro