[VIDEO] Koji je najstariji pronađen zapis gdje se spominje Bog? Evo fascinantnog otkrića

Ryan Scheel otkriva najstarije zabilježen spomen Boga koji je ikada pronađen.

2.jpg
Autor
churchpop.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biblearchaeology.org
Objavljeno:
 
31.08.2019 12:32

U ovotjednoj epizodi Katoličkog razgovora, Ryan Scheel, Ryan DellaCrosse i Rich Pagano raspravljali su o sedam nevjerojatnih arheoloških pronalazaka koji podržavaju Bibliju.

Ryan Scheel otkriva najstarije zabilježen spomen Boga koji je ikada pronađen.

- Prvo moguće spominjanje koje su arheolozi ikada otkrili za riječ "Jahve" i njezina upotreba dolazi iz natpisa iz 15. stoljeća prije Krista iz hrama Soleba Amenhotepa III. - kaže Scheel te nastavlja:

- Da biste razumjeli zašto u Egiptu nalazite arheološke dokaze o Jahvi, važno je razumijevanje tadašnje povijesti. Vladari toga vremena željeli su uzdizati same sebe ​​i podržati vlastitu moć. Budući da se biblijska arheologija usredotočava na Židove i kršćane koji nisu bili povijesno moćan narod, većina njihovih naselja na kraju je uništena. Dakle, jedina mjesta u kojima se oni zaista spominju jesu kod onih koji su ih osvojili - pojašnjava Scheel.

- Na jednom od stupaca u hramu Amenhotepa III. nalazi se natpis koji spominje "Shasu u zemlji Jahu (Shasu Y-H-W - biblijski tetragram glasi YHWH)", a "Shasu" je bila egipatska riječ za "nomade". Na osnovu toga arheolozi su rekli da je Amenhotep III. pokorio ljude koji su vjerovali u Jahua.

Scheel dalje objašnjava da prema tome arheolozi kažu da je to vjerojatno prvi put da je netko zabilježio riječ "Jahu", što je gotovo ista riječ kao i Jahve. Cijelu raspravu možete poslušati u videu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: