[VIDEO] Pogledajte i poslušajte najstariju snimku Pape

Papa Lav XIII. imao je 93. godine kad je snimljen kako moli Zdravo Marijo.

lav.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
youtube.com
Objavljeno:
 
07.08.2019 15:50

Posljednjih stotinjak godina pape su na više načina pisali povijest. Tako je, primjerice, papa Benedikt XVI. postao prvi papa koji je komunicirao preko društvenih mreža. Premda Vatikan nije imao posebnu reputaciju po pitanju korištenja tehnologije, pape su se nerijetko koristili modernim komunikacijskim metodama za slanje poruka.

Ta je tradicija počela krajem 19. stoljeća, točnije 1986. godine kada je papa Lav XIII. vizualno snimljen kako stiže na jedan događaj, međutim, gledajući snimku nije poznato o čemu je riječ.

Oko tridesete sekunde videa imamo priliku čuti audio snimku iz 1903. godine kako Papa moli Zdravo Mariju na latinskom jeziku. Obje snimke - video i audio - najstarije su kad su pape u pitanju.

Papa Lav XIII. bio je papa od 1878. do 1903. godine. Poznat je po reformama te posebnim zauzimanjem protiv komunizma, mafije i izrabljivanja radnika. Za vrijeme svog pontifikata napisao je jedanaest enciklika kojima je tema pobožnost Djevici Mariji.

Njegov 25 godina dug pontifikat je treći najduži u povijesti, nakon sv. Ivana Pavla II. (26) i Pija IX. (31). Ispred njih je jedino sv. Petar, prvi rimski biskup koji je po svojoj prilici bio između 34 i 37 godina 'papa'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro