[VIDEO] Znanstvenici rekonstruirali lice sv. Marije Magdalene na temelju relikvije

Istraživači su pokušali rekonstruirati lice sv. Marije iz Magdale na temelju njene lubanje koja se čuva u bazilici sv. Marije Magdalene u Francuskoj.

mari-mag.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
youtube.com
Objavljeno:
 
23.07.2019 17:21

Rekonstruirano lice zajednički je napor umjetnika i znanstvenika, izrađeno u 3D dimenziji preko suvremenih kompjutorskih programa. Rekonstrukcija je izvedena na temelju lubanje koja navodno pripada ženi koja je prva navijestila uskrsnuće Isusa Krista, a smještena je u bazilici sv. Marije Magdalene u francuskom gradu Saint Maximin La Sainte Baume.

Legenda o lubanji sv. Marije povezana je s jednom od srednjovjekovnih tradicija po kojoj je Marija stigla u Francusku kako bi propovijedala Kristovo evanđelje. Tamo se, prema predaji, kasnije povukla u pećini te je do smrti živjela pustinjačkim životom.

Na rekonstrukciji licâ radili su biološki antropolog Philippe Charlier te vizualni forenzički umjetnik Philippe Froesch, a trebalo im je čak 500 fotografija relikvije. Pritom su istaknuli kako je lubanja u toliko dobrom stanju da nisu imali problema s određivanjem položaja nosa, očiju i usta.

Prema časopisu National Geographic, lubanja pripada ženi koja je umrla s otprilike 50 godina te je mediteranskog podrijetla. Boja kose bazirana je na pramenovima kose koji se nalaze pored relikvije, a boja kože prema tonovima koji su najčešći u mediteranskoj regiji.

Iako nitko ne može sa sigurnošću reći da je ta lubanja doista pripadala Mariji, ovi znanstvenici dali su nam 'materijala' za maštu. Uvjerite se i sami u videu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro