[VIDEO] Znate li na koliko je jezika prevedena Biblija?

Nedvojbeno je da je Biblija najpoznatija i najčitanija knjiga na svijetu. Upravo se nedavno ostvario cjeloviti prijevod i na tatarski jezik.

teacher-836767_960_720.jpg
Autor
radiovaticana.va/Laudato/D.T.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
20.01.2021 16:25

 

Nedvojbeno je da je Biblija najpoznatija i najčitanija knjiga na svijetu. Upravo se nedavno ostvario cjeloviti prijevod i na tatarski jezik.
 
Tim jezikom govori više od šest milijuna ljudi, i to najviše na području Rusije. To znači da je odsad cjeloviti prijevod Svetog pisma dostupan na 648 jezika.
 
Cjeloviti su prijevodi Biblije od nedavno dostupni su i na kineskim jezicima: Lisu i Yiu. Spomenimo da je Novi zavjet osim toga preveden na još 1432 jezika, a dodamo li tomu i prijevode pojedinih biblijskih odlomaka, slijedi da je Biblija cjelovito ili dijelom prevedena na čak više od 3000 jezika svijeta.
 
Biblija je Božja riječ upućena čovjeku za sva vremena i sve generacije. To je Božji govor čovjeku. Sadrži istine o Bogu i čovjeku te istinu o Božjem djelu spasenja. To je sveta knjiga Židova i kršćana. No, Sveto pismo prelazi važnost vjerske upotrebe.
 
Preko njega su hebrejski, grčki, a i latinski jezik, stil, pojmovi, estetika i moral duboko proželi jezike, misaoni svijet i mentalitet europskih naroda. Biblijski su prijevodi postali temelj i plodno tlo za osnivanje i razvoj pismenosti te književnosti mnogih naroda, pa tako i hrvatskoga.
 
Hrvatsku kulturu, kao i ostale europske kulture, naročito likovne umjetnosti i književnost, nemoguće je razumjeti bez poznavanja biblijskog sadržaja.
 
Najstariji prijevodi dijelova Biblije na hrvatski jezik jesu lekcionari i evanđelistari iz XIV. stoljeća. Pokušaji prijevoda cjelovite Biblije uslijedili su početkom XVI. stoljeća, a do prvih tiskanih cjelovitih prijevoda na hrvatski jezik dolazi tek u XIX. stoljeću.
 
Prvi prijevod cijele Biblije objavio je franjevac Petar Katančić, Sveto pismo Staroga zakona, I–VI (posmrtno, Budim, 1831).

U organiziaciji Hrvatskog biblijskog društva, u tijeku je prevođenje Biblije na hrvatski jezik s hebrejskog i grčkog izvornika. Više o tom projektu saznajte u našem prilogu. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro