Tko je bio najstariji biskup u povijesti Crkve?

Ukupno je Antoine Nguyen Van Thien bio biskup više od 51 godinu. Umro je na današnji dan u gradu Nici u Francuskoj.

Nguyen_Van_Thien.jpg
Autor
povijest.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
povijest.hr/Laudato
Objavljeno:
 
13.05.2020 13:03
Dana 13. svibnja 2012. godine umro je Antoine Nguyen Van Thien – katolički biskup iz Vijetnama koji je postao ujedno najduže živući biskup u zabilježenoj povijesti Katoličke crkve. Naime, Antoine Nguyen Van Thien doživio je starost od čak 106 godina i 2 mjeseca. Rođen je još davne 1906. godine u Saigonu, velikom gradu u tadašnjoj Francuskoj Indokini. Današnje države Vijetnam, Laos i Kambodža u to su vrijeme pripadale Francuskoj. Grad Saigon danas pripada Vijetnamu i nosi ime Ho Ši Min. Dapače, to je danas najveći grad u cijelom Vijetnamu.
 
Antoine Nguyen Van Thien zaređen je za svećenika u dobi od 25 godina, a s 54 postao je biskup. Bio je biskup grada Vinh Longa na jugu Vijetnama od 1960. do 1968. Kasnije je postao naslovni (titularni) biskup Hispelluma u Italiji. Ukupno je Antoine Nguyen Van Thien bio biskup više od 51 godinu. Umro je na današnji dan u gradu Nici u Francuskoj.
 
Biskupovo prezime Nguyen daleko je najčešće prezime u Vijetnamu. Procjenjuje se da čak oko 40% Vijetnamaca danas nosi prezime Nguyen. Mnogo vijetnamskih emigranata učinilo je to prezime poznatim i raširenim po svijetu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro