Svijet očima Vatikana

19.02.2021. 18:00
Borba za život u Poljskoj
20 min
19.02.2021. 18:00

U novoj emisiji 'Svijet očima Vatikana' pogledajte kako je papa Franjo održao tradicionalni politički govor akreditiranim diplomatima pri Svetoj Stolici. Glavne teme bile su: zdravstvene, gospodarske i društvene posljedice pandemije. Donosimo vijesti kako Poljaci brane živote nerođenih koristeći razne reklamne kampanje, a mons. Enda Murphy tumači ulogu glazbe u liturgiji.

Izdvajamo vijest kako je u Poljskoj je pokrenuta kampanja koja podržava odluku poljskog Ustavnog suda o zabrani pobačaja ploda s mogućim malformacijama. Odluka je stupila na snagu 27. siječnja.

Poljska novinarka i pro-life aktivistica, Magdalena Korzekwa-Kaliszuk, kaže kako je cilj kampanje podsjetiti  ljude na dragocjenost ljudskog života.

- U Poljskoj se može primijetiti velik utjecaj ove nevjerojatne kampanje, kampanje s više od 5000 plakata po cijeloj Poljskoj, na kojima je prikazano dijete u srcu. Slika je vrlo jednostavna, ali sam sigurna da spašava mnoge živote – rekla je.

Odluka suda izazvala je val demonstracija diljem Poljske, gdje su prosvjednici usmjerili svoj bijes, ne samo prema vladi, već i prema svima koji podržavaju takvu odluku. 

- Pobornici pobačaja su vrlo ljuti što provodimo ovu kampanju, a upravo to je dokaz da je kampanja vrlo učinkovita. Ona nas potiče na razmišljanje o ljudskom životu i o životu beba – rekla je.   

Voditelj ureda za obitelj poljske biskupske konferencije, mons. Wiesław Śmigiel kaže kako je obrana ljudskog života moralna dužnost svakog katolika. Dodaje kako riječi nisu dovoljne, već je potrebno i djelovanje. Zbog toga Crkva u Poljska trenutno upravlja velikim brojem socijalnih i zdravstvenih centara za potporu obiteljima u potrebi.

Papa Franjo podržao je borbu za život koja se odvija u Poljskoj, pozdravljajući poljske hodočasnike koji su došli u Rim kako bi proslavili 100. obljetnicu rođenja svetog Ivana Pavla II. 

Podatci poljskog Ministarstva zdravstva pokazuju da je u 2019. godini od ukupnog broja pobačaja čak 40% počinjeno zbog Downovog sindroma. Poljski pro-life aktivisti u toj činjenici vide elemente eugenike koja je za njih neprihvatljiva.  

Ustavni sud je istaknuo i kako se problem podizanja ozbiljnog i nepovratno hendikepiranog ili smrtno bolesnog djeteta ne bi trebao doticati samo djetetove obitelji, već društva u cjelini.  

 

Fotogalerija
26.02.2021. 18:00

Bliži se papin povijesni posjet Iraku, kojim će papa Franjo postati prvi papa koji će posjetiti jednu od država Bliskog Istoka. Sveti Otac će se u sklopu svog putovanja susresti s političkim i crkvenim predstavnicima regije, kao i s predstavnicima Islama.

19.02.2021. 18:00

U novoj emisiji 'Svijet očima Vatikana' pogledajte kako je papa Franjo održao tradicionalni politički govor akreditiranim diplomatima pri Svetoj Stolici. Glavne teme bile su: zdravstvene, gospodarske i društvene posljedice pandemije.

12.02.2021. 18:00

U emisiji 'Svijet očima Vatikana' pogledajte: sve o 'Svjetskom danu baka, djedova i starijih osoba', koji je utemeljio papa Franjo u želji da se istakne značaj baka i djedova te njihova nezamjenjiva uloga u društvu.

05.02.2021. 16:50

U emisiji 'Svijet očima Vatikana' pogledajte: kako teku pripreme u Iraku uoči skorašnjeg Papinog pohoda. Upoznajemo se sa zajednicom Cenacolo u Lourdesu i njenim misijskim radom te sa zanimljivom knjigom koja je posvećena španjolskim misionarima i njihovom djelovanju.

22.01.2021. 18:00

U emisiji 'Svijet očima Vatikana' pogledajte: Papa je novim motuproprijem omogućio primanje žena u službu čitača i akolita. Ravnatelj 'Zaklade otvorenih vrata' objašnjava kako je pandemija utjecala na progon kršćana diljem svijeta.  

08.01.2021. 18:00

U posebnom izdanju emisije 'Svijet očima Vatikana' upoznajemo povijest Vatikanske knjižnice, jedne od najstarijih i najvećih knjižnica na svijetu koja je utemeljena u 15. stoljeću, na vrhuncu renesanse.