Čujte i počujte

08.02.2021. 21:15
Aplikacija 'Bonum Hrvatska'
25 min
08.02.2021. 21:15

U ovoj epizodi emisiji Čujte i počujte predstavljamo aplikaciju 'Bonum Hrvatska', prvu mobilnu aplikaciju, potpuno besplatnu, kojoj je cilj jednostavnije financiranje naših župa.

- Sve je napravljeno tako jednostavno da se u tri koraka može odabrati kojoj župi želimo financirati, želimo li da to bude jednokratno ili mjesečno, iznos i namjera. Zatim se upišu podaci svoje debitne ili kreditne kartice, čiji su podaci povjerljivi i samo se jednom upisuju, i na taj način možete pomagati, kako mi kažemo, donirati s dušom - rekao je suosnivač Bruno Blumenchein.

Gosti su pojasnili kako je ideja za ovu aplikaciju nastala još za vrijeme prvog vala pandemije. Primijetili su kako će brojne župne zajednice imati problem s funkcioniranjem i pomaganjem potrebitima, pa su se dosjetili kako u tome pomoći.  

- Župe jako puno pomažu siromašnima i odgovorna je za održavanje kulturne baštine. Ogromna su sredstva potrebna da bi se to održalo, a mi vjernici u tome pomažemo. No, kako su banke bile zatvarane, a nije se moglo ići na misu, razmatrali smo mogućnost da digitaliziramo prijenos milodara - kazao je Hrvoje Vasilj, dodavši kako su brojne župe pozitivno reagirale na ovu novost.

Vasilj je dodao kako aplikacija olakšava vjernicima pojedine župe u davanju milodara, ali da isto tako povezuje dijasporu. 

- To je bila jedna od dodatnih ideja. Ovo je puno jednostavnije jer su usluge prijenosa novca puno jeftinije nego preko banke - pojasnio je.

Gosti su naveli primjere Sjedinjenih Američkih Država i skandinavskih zemalja u kojima već postoje takvi i slični sustavi. Istaknuli su primjer Švedske gdje se praktički sve novčane transakcije vrše kartično, pa je ovo prilika da i Hrvatska slijedi svjetski trend.

22.02.2021. 21:15

Ušli smo u korizmu - vrijeme kada se na poseban način pripremamo za Uskrs. Mnogi kršćani, bilo intenzivnijom molitvom, postom ili djelima milosrđa, pripremaju se za najveći blagdan. O.

08.02.2021. 21:15

U ovoj epizodi emisiji Čujte i počujte predstavljamo aplikaciju 'Bonum Hrvatska', prvu mobilnu aplikaciju, potpuno besplatnu, kojoj je cilj jednostavnije financiranje naših župa.

01.02.2021. 21:15

Zbor Župe sv. Andrije na splitskom Sućidru, koji je iznjedrio iz dječjeg zbora, aktivno pjeva na nedjeljnim svetim Misama. Svjesne su da samo rad, rad i rad, uz talent od Boga darovani, donosi kvalitetu.

25.01.2021. 21:15

Otvorene su prijave za SKAC-ov Vikend pokore. Cilj mu je kvalitetnija priprava za Uskrs, a brojni mladi koji su ga već prošli govore kako im je donio trajno duhovno bogatstvo.

11.01.2021. 21:15

U emisiji Čujte i počujte gostuje Josip Ćulumović, kantautor duhovne glazbe.

28.12.2020. 21:15

U emisiji Čujte i počujte prvi put gostuju članice ženske klape 'Cesarice': Vesna Batistić Fačini i Jasna Kufner. Iz bogatog opusa za našu emisiju su izdvojile spot za pjesmu 'Zdravo budi mladi Kralju', kojeg su publici objavili u prosincu.