Vijesti iz Svete zemlje

25.01.2021. 21:00
Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskoj
15 min
25.01.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' kustost Svete zemlje fra Francesco Patton hodočastio je u Kanu Galilejsku, gdje je Isus na Marijinu molbu učinio prvo čudo na svadbi u Kani - pretvorio je vodu u vino i očitovao svoju slavu i moć.

- Poruka koja dolazi iz Kane i iz evanđelja koje smo proglasili ove nedjelje jest da je Marijin brižni pogled uvijek prisutan. Čak i u ovo vrijeme, kada čovječanstvo mnogo trpi i kada mnoge obitelji pate, Marija i dalje pažljiva. Ona kod svog Sina i dalje nastavlja zagovarati, a Isus nastavlja djelovati i tražiti našu otvorenost - kazao je Patton.

Kriza u Siriji je sve ozbiljnija, a siromaštvo utječe i na kršćansku prisutnost u gradu Alepu, u zemlji u kojoj je pandemiju COVID-19 teško kontrolirati. U posljednjih 10 godina Alepo je napustilo 66% kršćana.

- Mnogi ljudi nemaju nikakvih prigoda, pa se suočavaju s teškim siromaštvom i vrlo visokom inflacijom. Ne mogu kupiti namirnice mesa, jaja i sira, a porasle su cijene povrća. Struju imamo svaka dva sata. Vodi se borba na svim područjima - izjavio je fra Ibrahim Alsabagh, župnik u Alepu.

Latinski jeruzalemski patrijarhat radi na nadopuni i obnovi liturgijskih knjiga, rimskog misala i časoslova te prvog evanđelistara na arapskom jeziku. 

- Misal nije obnovljen od 1970. godine. Promjene provodimo u skladu s tiskanim knjigama u Rimu. Mnoge nove molitve uvrštene su u misal na latinskom jeziku, ali ne i na arapskom jeziku - kazao je vlč. Aziz Halaweh, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral.

01.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je protekao prvi korizmeni tjedan u Svetoj Zemlji i kako se kršćani u Iraku pripremaju za dolazak pape Franje, dok se mnogi od njih bore ponovno započeti svoj život ispočetka.

23.02.2021. 09:40

 

Povodom 600-te obljetnice Komesarijata Svete Zemlje kustos fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu u bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Tog dana zvona su zvonila kao poziv na molitvu.

15.02.2021. 21:00

Prije točno 600 godina papa Martin V. ustanovio je službu Povjerenika Svete Zemlje koju služe braća franjevci, a koja služi kao most između Svete Zemlje i kršćana na pet kontinenata.

08.02.2021. 11:21

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' upoznajemo novu predsjednicu Pokreta fokolara, Margaret Karram, i vrijednu mladež koja u suradnji s Caritasom iz Jeruzalema pomaže starijim i nemoćnim osobama.

01.02.2021. 21:00

U  emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' doznajemo sve o  programu Papina skorašnjeg pohoda Iraku. Čut ćemo i promišljanje pape Franje i vlč.

25.01.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' kustost Svete zemlje fra Francesco Patton hodočastio je u Kanu Galilejsku, gdje je Isus na Marijinu molbu učinio prvo čudo na svadbi u Kani - pretvorio je vodu u vino i očitovao svoju slavu i moć.