Živopisi

11.02.2021., 21:30
Mario Ljubičić
45 min
11.02.2021., 21:30

Konobarstvo je jedno od najtraženijih zanimanja u vrijeme turističke sezone. Mnogi smatraju da je biti konobar nešto što može raditi svatko kad ne pronalazi posao negdje drugdje. Gost Mario Ljubičić pokazao je svoj zanat iz prve ruke i pojasnio zašto postoji škola za konobare.

– Oduvijek sam želio to zanimanje. Volio sam nove izazove, rad s ljudima. Jednostavno, moraš biti rođen za to. Žao mi je samo što se danas to zanimanje 'srozalo' – kazao je Ljubičić, dodavši kako su se prije zanatski konobari bolje osjećali te da su bili više cijenjeni.

U vrijeme kad je on započeo raditi kao konobar, to je zanimanje bilo ljudima privlačno, a danas se ono uglavnom gleda kao privremeni posao koji može svatko raditi u nedostatku drugog posla. Takav kadar, tvrdi Ljubičić, omalovažava profesionalne konobare.

– Danas je interes za zanat konobara jako loš. U moje vrijeme bilo je tri razreda konobara, a danas se to svede na jedva jedan razred. Čini mi se da je to zanimanje poniženo, a mi kao profesionalni konobari podcijenjeni – smatra Ljubičić.

Dodao je kako su konobari prve osobe koji dolaze u doticaj s gostima u ugostiteljskim objektima. Budući da je Hrvatska turistička zemlja, ističe kako su konobari prvi 'na udaru' kad je riječ o susretu s turistima. 

– Držimo red u restoranu, da gosti dođu u uredni prostor. Brinemo se da gost može otići zadovoljan – poručuje Ljubičić koji je dosad uvijek radio u restoranima.

Ispričao je i nekoliko anegdota, poput situacije kad su neki gosti tražili više od onoga što je restoran mogao ponuditi, te tko najviše jede i pije. Također, priznao je da je bilo neugodnih situacija u iskustvu rada s gostima, ali i s njegove strane, u smislu ispadanja jela. Potom je istaknuo da je potrebno imati slobodnu nedjelju čak i kao konobar, što je i praksa restorana u kojem radi. 

– Najdraže mi je raditi s hranom i kad imam opuštenog gosta koji će mi dopustiti da ga vodim kroz večer. Drago mi je kad mogu pokazati znanje odabira kvalitetnog vina koji će se dobro 'priljubiti' uz neko jelo – kaže splitski konobar, dodavši kako oni na neki način moraju biti i psiholozi jer trebaju prepoznati kakav im je gost došao u restoran.

Spomenimo kako u uvodnom prilogu epizode saznajemo nekoliko zanimljivosti o zanatu konobara, dok se u drugom prilogu na šaljiv način prikazuju zahtjevni gosti kafića i restorana. 

Repriza:
14.10.2021. 21:35

Svake godine u mjesecu listopadu obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. To je dan kada na intenzivniji način promišljamo o problemima slijepih i slabovidnih osoba, kojih je u svijetu otprilike 40 milijuna.

30.09.2021. 21:35

U novoj epizodi 'Živopisa' gostovao je Josip Matijević, mladi arhitekt. Osim što je govorio o zanatu arhitekta, staroj Saloni i općenito o arhitekturi, također nam je opisao svoj obiteljski život i posvjedočio značenje vjere.

16.09.2021. 21:35

Južna Koreja, Južna Koreja, Kina, Južna Koreja, Južna Koreja, Južna Koreja, Hrvatska. To je redoslijed osvajanja zlatne olimpijske medalje u taekwondou u kategoriji do 67 kilograma.

01.07.2021. 21:30

Stiglo je ljeto, a s njim i velike vrućine. Stoga smo se odlučili rashladiti na otoku Braču, točnije u mjestu Pražnica. U tom mjestašcu s otprilike 400 stanovnika, pronašli smo našeg sljedećeg gosta, zadnjeg za ovu sezonu.

17.06.2021. 21:30

Umjetnost danas više nije samo naslikati lijepu sliku ili isklesati kip. U posljednje vrijeme sve je veći porast zanimanja za različite (modernije) frizure, pa naši frizeri imaju pune ruke posla. Doslovno.

20.05.2021. 21:30

Upoznajte Marija Ljubičića, mladog i genijalnog inovatora iz Runovića pokraj Imotskog koji se 'bacio' u biznis s električnim biciklima. Svoj poslovni put odlučio je graditi u svom mjestu u Hrvatskoj, a o njegovu optimizmu i ambiciji uvjerite se sami.