Konobarstvo je jedno od najtraženijih zanimanja u vrijeme turističke sezone. Mnogi smatraju da je biti konobar nešto što može raditi svatko kad ne pronalazi posao negdje drugdje. Gost Mario Ljubičić pokazao je svoj zanat iz prve ruke i pojasnio zašto postoji škola za konobare.
– Oduvijek sam želio to zanimanje. Volio sam nove izazove, rad s ljudima. Jednostavno, moraš biti rođen za to. Žao mi je samo što se danas to zanimanje 'srozalo' – kazao je Ljubičić, dodavši kako su se prije zanatski konobari bolje osjećali te da su bili više cijenjeni.
U vrijeme kad je on započeo raditi kao konobar, to je zanimanje bilo ljudima privlačno, a danas se ono uglavnom gleda kao privremeni posao koji može svatko raditi u nedostatku drugog posla. Takav kadar, tvrdi Ljubičić, omalovažava profesionalne konobare.
– Danas je interes za zanat konobara jako loš. U moje vrijeme bilo je tri razreda konobara, a danas se to svede na jedva jedan razred. Čini mi se da je to zanimanje poniženo, a mi kao profesionalni konobari podcijenjeni – smatra Ljubičić.
Dodao je kako su konobari prve osobe koji dolaze u doticaj s gostima u ugostiteljskim objektima. Budući da je Hrvatska turistička zemlja, ističe kako su konobari prvi 'na udaru' kad je riječ o susretu s turistima.
– Držimo red u restoranu, da gosti dođu u uredni prostor. Brinemo se da gost može otići zadovoljan – poručuje Ljubičić koji je dosad uvijek radio u restoranima.
Ispričao je i nekoliko anegdota, poput situacije kad su neki gosti tražili više od onoga što je restoran mogao ponuditi, te tko najviše jede i pije. Također, priznao je da je bilo neugodnih situacija u iskustvu rada s gostima, ali i s njegove strane, u smislu ispadanja jela. Potom je istaknuo da je potrebno imati slobodnu nedjelju čak i kao konobar, što je i praksa restorana u kojem radi.
– Najdraže mi je raditi s hranom i kad imam opuštenog gosta koji će mi dopustiti da ga vodim kroz večer. Drago mi je kad mogu pokazati znanje odabira kvalitetnog vina koji će se dobro 'priljubiti' uz neko jelo – kaže splitski konobar, dodavši kako oni na neki način moraju biti i psiholozi jer trebaju prepoznati kakav im je gost došao u restoran.
Spomenimo kako u uvodnom prilogu epizode saznajemo nekoliko zanimljivosti o zanatu konobara, dok se u drugom prilogu na šaljiv način prikazuju zahtjevni gosti kafića i restorana.