Rafo odlazi na zagrebački Vrhovec u goste Milosrdnim sestrama Sv. Križa koje će ga upoznati sa svojim djelovanjem na raznim društvenim poljima. Časne imaju svoju radionicu likera i marmelada, vode dječji vrtić i dom za studentice, a u tijeku je izgradnja prihvatilišta za bolesnike. Ući ćemo i u njihovu kapelicu u kojoj svakodnevno moli više od pedeset sestara. U kulinarskom dijelu pripremaju varivo od kelja te rižu s jabukama, desert čiji je recept nastao u njihovoj zajednici.
🍽 RECEPTI 🍽
RIŽA S JABUKAMA
Skuhati 1,5 kg riže u 3l mlijeka, 2 maslaca, soli i šećera. Kada je riža mekana, pleh pouljiti i polovicu skuhane riže jednako rasporediti po plehu. Potom na rižu staviti pomiješane dinstane jabuke, cimet i vanilin šećer. Ostatkom skuhane riže prekriti jabuke. Izraditi 10 jaja, 2-3 žlice vrhnja i malo šećera te preliti po plehu s rižom i jabukama. Peći na 150 stupnjeva dok ne porumeni.
VARIVO OD KELJA
Na zagrijanoj masti staviti nasjeckani luk i malo češnjaka, a nakon što se luk prodinsta, dodati narezanu mrkvu, a potom i krumpir narezani na kockice. Dodati malo crvene paprike, soli i po volji druge začine. Nasipati vode tako da svo povrće bude prekriveno i pustiti da kuha dok krumpir ne omekša. U drugom loncu skuhati očišćeni i narezani kelj kako bi pustio svoju gorčinu. Kada je kelj skuhan, dodati ga u lonac s mrkvom i krumpirom. Ostaviti da se kuha kako bi se ujedinili sastojci, dodavši malo sos od rajčice. Od brašna i vode napraviti zapršku i dodati u lonac.