U svom domu u Novom Zagrebu ugostila nas je obitelj Lončar. Nika i Jurica, roditelji troje djece. Svjedoče o tome kako su prije braka izabrali put čistoće koja je za njih mnogo više od tijela. Prihvatili su poziv na obraćenje čistoće srca. A upravo iz toga u braku ih Gospodin blagoslivlja brojnim plodovima, financijskim, duhovnim, duševnim i tjelesnim. U kulinarskom dijelu priprema se parmigiana od patlidžana i mljevenog mesa te torta od mrkve za desert.
🍽 RECEPTI 🍽
PARMIGIANA
Sastojci:
- 3 srednja patlidžana
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni crni papar
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 12 svježih listova bosiljka, nasjeckanih
- 200 g chedar ribanog sira
- 1 šalica svježe ribanog Grana Padano sira
- 250 g svježe mozzarelle izrezane na kriške
- 1 crveni luk
- staklenka umaka od rajčice
- 700 g miješanog mljevenog mesa (400 g junetine + 300 g svinjetine )
- žličica soli, crvene paprike i malo papra.
Priprema: Patliđane narezati na tanke kriške, posoliti ih i ostaviti sat vremena da iziđe voda i gorčina. Nakon toga ispržiti patliđane na maslinovom ulju.Istovremeno u drugoj tavi priprema se umak, na pirjani luk dodaje se meso, začini i na kraju umak od rajčice.
Slaganje u vatrostalnu posudu ovim redom:
- maslinovo ulje
- patliđani
- chedar, mozzarela i parmezan
- bolonjez umak
- patliđani
- chedar, mozzarela, paremezn
- bolonjez umak
- chedar, mozzarela.
Peći 30 minuta na 200 °C s folijom, zatim 15 minuta bez folije, ostaviti da se stisne i odmori barem 30 minuta i zatim poslužiti.
TORTA OD MRKVE
Biskvit:
- 150 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 200 g sitno naribane mrkve
- korica i sok od naranče ili limuna
- 2 jaja
- 140 g muscovado svijetlih šećera
- 90 g ulja
- 40 g mlijeka
Priprema biskvita:
Najprije izmiješati jaja i šećer, zatim dodavati sve mokre sastojke, zatim suhe, a na kraju brašno i mrkvu umiješati špatulom. Izliti u namašćeni kalup obložen papirom za pečenje, peći pokriveno folijom 20 minuta, zatim još 7-8 minuta bez folije. Provjeriti čačkalicom je li biskvit gotov. *Kolač dodatno premazati kistom sa sokom od naranče ili mlijekom dok je vruć.
Krema:
- 80 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
- 300 g krem sirnog namaza sobne temperature
- 2-3 žlice šećera u prahu
- 150 ml vrhnja za šlag
- limunov sok
- korica naranče ili limuna
Priprema kreme:
Najprije pripremiti šlag, smutiti ga i spremiti u hladnjak. Omekšali maslac i šećer u prahu izmiješati dok se ne sjedine, dodati sirni namaz sobne temperature i sok od limuna. U izmiješanu kremu špatulom umiješati šlag i naribanu koricu naranče. Kremu namazati na ohlađeni biskvit, pričekati 2-3 sata da se kolač ohladi, zatim poslužiti.