Blagoslovljen tek

29.01.2025., 21:00
Slastičarka Petra Vuković
50 min
29.01.2025., 21:00

U Karlovcu vrata svog doma otvara nam Petra Vuković, mlada slastičarka koja dolazi iz velike obitelji u kojoj je najmlađa od sedmero djece. Svjedoči kako ju odgoj u vjeri nosi kroz životne izazove i zašto su joj roditelji uzor. Govori kada se zaljubila u slastičarstvo, kako je bilo studirati u Engleskoj, kakav je osjećaj biti proglašena najboljom mladom slastičarkom Engleske i o pokretanju vlastitog posla. Za Rafu priprema tradicionalni engleski poslijepodnevni čaj.

[RECEPTI]

PRINCESS KRAFNE

Choux tijesto
62g voda
62g mlijeko
55g maslac
82g brašna
2 jaja
8g šećera
2g soli

Zakuhati mlijeko, maslac, vodu, sol i šećer. Dodati brašno i kuhati par minuta, konstantno miješajući. Ostaviti da se lagano ohladi pa umiješati jedno po jedno jaje. Prebaciti u dresir vrećicu i istisnuti kuglice promjera 2cm. Na njih staviti craquelin keksić i peći 25 minuta na 180°C.

CRAQUELIN KEKSIĆ

60g maslaca
60g demerera šećera
50g brašna
15g kakaa

Sve sastojke izmiješati mikserom dok se ne dobi ujednačena smjesa. Razvaljati na 2mm debljine između dva papira za pećenje. Sa okruglim modlom (fi 4cm) izrezati krugove. Zamrznuti i prije pećenja princess krafni staviti pojedinačni krug na svaku princess krafnu.

NAMELAKA OD MLIJEČNE ČOKOLADE

100g mlijeka
200g slatkog vrhnja
3g želatine
180g mliječne čokolade
30g ječmenog slada
15g kakao maslaca
Prstohvat soli

Staviti želatinu u 15g vode da nabubri. Zavrijeti mlijeko i slatko vrhnje. Kad je zakuhalo, maknuti sa vatre i dodati želatinu. Vruću smjesu preliti preko svih drugih sastojaka, izblendati štapnim mikserom i preliti kroz sito u drugu posudu kako bi se izbjegle bilo kakave grudice. Ohladiti u frižderu 8 sati kako bi se čokolada potpuno kristalizirala.

HONEYCOMB

100g šećera
50g glukoznog sirupa
1 žličica sode bikarbone

Staviti šećer i glukozu na vatru dok ne poprimi laganu zlatnu boju. Dodati sodu bikarbonu i pjenjačom sve izmiješati. Smjesa će naglo narasti i odmah je treba izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladila, razbiti na sitnije komadiće.

SLANA KARAMELA

150g šećera
150g slatkog vrhnja
75g maslaca
Prstohvat soli

Staviti šećer da se otopi u lončiću. Kad se počne topiti. Lagano ga početi miješati da ne zagori. Kad je šećer poprimio tamnije zlatnu boju, maknuti sa vatre i dodati maslac. Nakon toga dodati slatko vrhnje i sol te ponovno prokuhati minutu ili dvije. Ako se karamela čini jako rijetkom onda prokuhati malo dulje.

Kada su sve komponente spremne možemo početi sa slaganjem. Sa doljnje strane princess krafne napraviti rupu i dresir vrečicom napuniti sa namelakom. Na vrh princess krafne istisnemo istu kremu. Sa žličicom koju smo namočili vrućom vodom udubimo kremu i u tu udubinu stavimo slanu karamelu. Princess krafnu dodatno ukrasimo honeycombom i zlatnim listićima.

BANANA I KIKIRIKI TUBE

Sable keks
62g maslaca
125g brašna
45g šećera u prahu
60g jaja
Prstohvat soli

Sve sastojke miksati u mikseru dok se ne postigne ujednačena smjesa koja podsjeća na pijesak. Tada dodati jaje i miksati dok se smjesa ne ujedini. Razvaljati što tanje između dva papira za pećenje i izrezati male zvijezdice. Ostavit u škrinji 30 minuta i onda peći 8 minuta na 180°C ili dok ne budu zlatne boje.

NAMELAKA OD KIKIRIKIJA

100g mlijeka
200g slatkog vrhnja
3g želatine
180g mliječne čokolade
30g kikiriki maslaca
15g kakao maslaca
Prstohvat soli

Staviti želatinu u 15g vode da nabubri. Zavrijeti mlijeko i slatko vrhnje. Kad je zakuhalo, maknuti sa vatre i dodati želatinu. Vruću smjesu preliti preko svih drugih sastojaka, izblendati štapnim mikserom i preliti kroz sito u drugu posudu kako bi se izbjegle bilo kakve grudice. Ohladiti u frižderu 8 sati kako bi se čokolada potpuno kristalizirala.

SLANA KARAMELA

150g šećera
150g slatkog vrhnja
75g maslaca
Prstohvat soli

Staviti šećer da se otopi u lončiću. Kad se počne topiti. Lagano ga početi miješati da ne zagori. Kad je šećer poprimio tamnije zlatnu boju, maknuti sa vatre i dodati maslac. Nakon toga dodati slatko vrhnje i sol te ponovno prokuhati minutu ili dvije. Ako se karamela čini jako rijetkom onda prokuhati malo dulje.

TUČENI GANACHE

110g bijele čokolade
2.5g želatine
85g slatkog vrhnja
300g slatkog vrhnja
Prstohvat soli

Želatinu pustiti da nabubri sa 12g vode. Otopiti bijelu čokoladu. Zavrijeti 85g slatkog vrhnja, u njega dodati želatinu i tu smjesu preliti preko čokolade u tri dijela. Ručnim mikserom emulgirati drugi dio slatkog vrhnja i ostaviti u frižderu minimalno 8 sati da se kristalizira. Nakon 8 sati miksati smjesu dok se ne postigne željena tekstura. 

TUBE OD DULCEY ČOKOLADE

200g dulcey čokolade

Otopiti 2/3 čokolade do 45°C. Nakon toga dodajte preostalu 1/3 i ohladite čokoladu do 27°C. Ponovno ju zagrijte do 30°C i tada je čokolada spremna. Nanesite tanki sloj čokolade na acetatnu foliju dužine 6cm, a visine 4 cm. Omotajte oko kalupa u obliku tube i pustite da se kristalizira. 

Slaganje

Tubu stavite na keksić i ispunite 1/3 tube sa namelakom od kikirikija. Drugu trećinu napunite sa kockicama banane i završite sa slanom karamelom. Na vrh tube stavite tučeni ganach i ukrasite sa kikirikijem, karamelom i ostatcima keksa.

MALINA CHEESCAKE

Cheescake
190g philadelphia krem sira
62g mascarpone
100g grčkog jogurta
40g slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
62g šećera u prahu
5g želatine

Nabubriti želatinu sa 25g vode. U mikseru miksati sve sastojke osim slatkog vrhnja, želatine i vanilije. Zakuhati slatko vrhnje i vaniliju i u tome otopiti nabubrenu želatinu. Sjediniti dvije smjese. Cheescake zamrznuti u silikonskom kalupu. 

ŽELE OD MALINE

500g malina
50g šećera u prahu
1 limun
1 naranča
1 limeta
5g želatine

Oguliti koru svih agruma sa gulilicom za krumpir. Dodati po dva oguljena komada svakog agruma u maline i šećer. Posudu čvrsto prekrijemo folijom da zrak ne može izaći van. Stavimo posudu na lonac sa vodom i pustimo da se kuha na pari nekih sat vremena. Nakon sat vremena odmah procijediti kako bi se dobio čisti, a ne zamućeni sok. Od ove količine trebalo bi se dobiti oko 200g soka. U topli sok otopiti želatinu, izliti u silikonski kalup i zamrznuti. 

HRSKAVA PODLOGA

50g feuilletine
50g sitno nasjeckanih pistacija
50g bijele čokolade

Otopiti bijelu čokoladu i u nju dodati ostale sastojke. Razvaljati između dva papira za pečenje na 5mm debljine. Izrezati krugove i zamrznuti.

GLAZURA

100g kakao maslaca
100g bijele čokolade
Crveni kakao maslac

Otopiti sve sastojke na pari. Koristiti kada bude na 50°C.

Slaganje:

Smrznuti cheescake umočiti u čokoladnu glazuru. Cheescake staviti na hrskavu bazu od pistacije. Žele staviti na cheescake. Ukrasiti svježim malinama.

KRAFNE S KOZICAMA

Brioche tijesto
350g brašna
10g soli
38g šećera
10g kvasca
140g maslaca
90g mlijeka
2 jaja

Sve sastojke (osim maslaca) miksati u samostojećem mikseru dok se ne razvije gluten (oko 15 minuta). Nakon toga umiješati maslac sobne temperature. Smjesu ostaviti u frižderu preko noći. Sljedećeg dana oblikovati tijesto od 40g u valjke. Pustiti sat vremena da se diže i onda pržiti u ulju.

Smjesa:

200g kozica
2 štapića celera
2 mlada luka
1 chilli papričica
2 žlice majoneze
1 žlica kiselog vrhnja
Sol 
Limun 
Tobasco 

Sve sastojke sjediniti i začiniti sa soli, limunovim sokom i tobascom po želji.

TRGANA SVINJETINA BRIOCHE

Brioche tijesto
350g brašna
10g soli
38g šećera
10g kvasca
140g maslaca
90g mlijeka
2 jaja

Sve sastojke (osim maslaca) miksati u samostojećem mikseru dok se ne razvije gluten (oko 15 minuta). Nakon toga umiješati maslac sobne temperature. Smjesu ostaviti u frižderu preko noći. Sljedećeg dana oblikovati tijesto od 40g u kuglice. Pustiti sat vremena da se diže i onda peći na 180°C, 15 minuta. 

PULLED PORK

Svinjska lopatica
Sol
Mljevena paprika
Papar 
Ćešnjak u prahu

Svinjsku lopaticu začiniti i vakumirati. Vakumiranu svinjetinu kuhati u vodenoj kupci na 74°C 18 sati. Nakon toga zapeći lopaticu na 180°C 30 minuta. Nakon toga rastrgati svinjetinu na trakice. 

UMAK

1 šalica octa
1 šalica smeđeg šećera
1 luk
1 žlica paprike
2 češnjak
Sol
Barbecue umak 

Popržiti luk i češnjak, dodati šećer i ocat. Začiniti i reducirati do željene teksture. Dodati barbecue umak.

COLESLAW SALATA

½ crvenog zelja 
½ zelenog zelja
1 mrkva
2 žlice majoneza
1 žlica kiselog vrhnja

Svo povrće narezati na trakice i pomiješati sa vrhnjem i majonezom.

Slaganje:

Brioche izdubiti u sredini, dodati svinjetinu pomiješanu sa umakom. Na  vrh dodati coleslaw. 

LOSOS FOCACCIA

Focaccia
250ml vode
7g Instant kvasca
7g šećer
350g brašno
1/2 žličica soli
50ml maslinovog ulja

Izmiksati sve sastojke 15 minuta dok se gluten ne razvije. Fermentirati u frižderu preko noći. Smjesu staviti u pleh, razvuči rukama i posipati maslinovim uljem. Pustiti da fermentira sat vremena, prstima napraviti udubine i peći na 200°C 18 minuta. 

Slaganje:

Focacciu namazati krem sirom, prekriti dimljenim lososom, kaparima i ukrasiti jestivim biljem. 

Repriza:
Repriza: čet 13:00, uto 09:10; sub 17:00 sri 01:30, ned 03:50
Fotogalerija
29.01.2025. 21:00

U Karlovcu vrata svog doma otvara nam Petra Vuković, mlada slastičarka koja dolazi iz velike obitelji u kojoj je najmlađa od sedmero djece. Svjedoči kako ju odgoj u vjeri nosi kroz životne izazove i zašto su joj roditelji uzor.

15.01.2025. 21:00

Rafo odlazi u dom Marijete Martić koja govori o svom putu odrastanja u katoličkoj obitelji, studiranju teologije, neživljenju vjere, odlasku u Ameriku, ulasku u new age duhovnost, beznađu, obraćenju i građenju svog identiteta žene u Kristu.

18.12.2024. 21:00

Katarina Zarinkijević i Cecilija Kolega volonterke su Marijinih obroka koje svjedoče zašto su se uključile u ovaj hvalevrijedan projekt i na koji način ih Marijini obroci osobno obogaćuju.

04.12.2024. 21:00

Rafo odlazi na zagrebački Vrhovec u goste Milosrdnim sestrama Sv. Križa koje će ga upoznati sa svojim djelovanjem na raznim društvenim poljima.

20.11.2024. 21:00

U Bjelovaru su nas ugostili Žaklina i Darko Marčinković, bračni par s dugogodišnjim iskustvom koji svjedoče kako su unatoč svojoj mladosti vrlo zrelo donijeli odluku o zasnivanju obitelji jer se nisu željeli kockati s roditeljstvom.

06.11.2024. 21:00

U Zaprešiću su nas ugostili Ivana i Petar Mužar, roditelji petero djece. Svjedoče o mladosti u kojoj su oboje krenuli krivim putem i upali u ovisnost. Pomoć su odlučili potražiti u zajednici Cenacolo, gdje su susreli živoga Boga i počeli novi život.