BLAGOSLOVLJEN TEK

02.11.2022., 21:05
Sarma i vidovečki gibanik obitelji Canjuga
50 min
02.11.2022., 21:05

Rafo odlazi u općinu Vidovec pokraj Varaždina gdje ga čekaju Jasmina i Jurica Canjuga, par koji je u braku 18 godina, a roditelji su Marte i Karla. Svjedoče kako su spoznali da za sretan brak nije dovoljno gajiti iste vrijednosti i voljeti se, nego donositi odluke ljubavi i povjerenja za razumijevanje u braku. Jasmina i Jurica predavači su u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta koja im je pomogla kada oni sami nisu mogli pronaći rješenje za svoje bračne probleme. Danas oni svojim iskustvom pomažu drugim mladim parovima. U kulinarskom dijelu pripremaju sarmu od varaždinskog zelja za glavno jelo te tradicionalni vidovečki gibanik za desert.

RECEPTI 

SARMA

1 glavica domaćeg varaždinskog kiselog zelja
narezano kiselo zelje
1 kg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
5 dkg riže
začini: sol, papar, crvena paprika, suha mješavina povrća
suho meso
 

Priprema: Izmiješati meso, rižu i začine. Mesom napuniti listove zelja. U lonac staviti malo ulja, na to dio narezanog zelja pa na to sarme. Dodati suho meso i ostatak narezanog zelja. Kuhati sat i pol vremena. Na kraju po želji dodati zapršku.

 

VIDOVEČKI GIBANIK

Tijesto:

25 dkg heljdinog brašna
25 dkg bijelog brašna
malo ulja ili žlica masti
sol
malo mlijeka ili mlake vode

Priprema: pomiješati sve sastojke i umijesti tijesto. Tijesto odvojiti na veći dio i dva manja dijela. Razvaljati sva tri dijela tijesta.

 

Gibalo (nadjev):

0,5 kg svježeg kravljeg sira
2 jaja
2 žlice pšeničnog griza kuhanog u pola litre mlijeka i ohlađenog
kuhana repa ili tikva
1 veća žemlja natopljena u mlijeko

Priprema: pomiješati i ujediniti sve sastojke. Pekač namazati uljem, pa veći dio tijesta staviti na dno pekača. Tijesto treba visjeti i preko rubova pekača. Na tijesto staviti pola nadjeva, zatim na nadjev manji dio razvaljanog tijesta, na njega stavite preostali dio nadjeva te tijestom koje je preko ruba pekača preklopite rubove nadjeva, a sve zajedno prekrijte trećim dijelom tijesta. Razrezati gibanik na trokute i onda ga preliti domaćim kiselim vrhnjem. Peći na 180 stupnjeva 40-ak minuta. (Vrijeme pečenja ovisi o debljini gibanika.)

Repriza:
čet 13:00, uto 09:10; sub 17:00 sri 01:30, ned 03:50
Fotogalerija
15.11.2023. 21:00

Rafo i ekipa odlaze u Jablanovec pored Zaprešića u goste obitelji Lacković. Ivana i Ivan, roditelji petero djece, govorit će o svojoj vezi koju su bili živjeli svjetovno do obraćenja. Ono se kod Ivane dogodilo u Međugorju, a kod Ivana u Taboru.

01.11.2023. 21:00

Rafo odlazi na zagrebačku Trešnjevku u goste Ivani i Josipu Penavić. U braku su 15 godina i Gospodin ih je blagoslovio s pet djevojčica. Govorit će o duhovnom sazrijevanju koje je raslo kroz njihovu mladost, vezu, brak i obitelj.

18.10.2023. 21:00

Ekipa odlazi u Varaždin u dom obitelji Kalić. Paula i Ivan mladi su bračni par i roditelji troje djece. Svjedočit će o blagoslovu koji su oboje imali odrastajući u velikim obiteljima i životu koji je odmalena do danas duboko prožet vjerom i duhovnošću.

04.10.2023. 21:00

U svom domu na zagrebačkom Markuševcu Rafu su ugostili Vlasta i Tomislav Grivičić, bračni par koji će uskoro proslaviti 30 godina braka. U emisiji svjedoče o tradicionalnom odgoju u vjeri, pronalasku živoga Boga i duboke duhovnosti.

20.09.2023. 21:00

Rafo odlazi u međimurski Prelog u goste obitelji Trstenjak. Franka i Jakov mladi su bračni par i roditelji jednogodišnjeg sina Šimuna. Govore o razlozima odluke na predbračnu čistoću i kako su se posvetili čuvanju međusobne svetosti u braku.

06.09.2023. 21:00

U prekrasnoj prirodi samoborskog kraja domaćini su članovi Društva sv. Izidora Seljaka koje već godinama djeluje na očuvanju kršćanskih korijena, identiteta te narodne baštine.