BLAGOSLOVLJEN TEK

02.11.2022., 21:05
Sarma i vidovečki gibanik obitelji Canjuga
50 min
02.11.2022., 21:05

Rafo odlazi u općinu Vidovec pokraj Varaždina gdje ga čekaju Jasmina i Jurica Canjuga, par koji je u braku 18 godina, a roditelji su Marte i Karla. Svjedoče kako su spoznali da za sretan brak nije dovoljno gajiti iste vrijednosti i voljeti se, nego donositi odluke ljubavi i povjerenja za razumijevanje u braku. Jasmina i Jurica predavači su u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta koja im je pomogla kada oni sami nisu mogli pronaći rješenje za svoje bračne probleme. Danas oni svojim iskustvom pomažu drugim mladim parovima. U kulinarskom dijelu pripremaju sarmu od varaždinskog zelja za glavno jelo te tradicionalni vidovečki gibanik za desert.

RECEPTI 

SARMA

1 glavica domaćeg varaždinskog kiselog zelja
narezano kiselo zelje
1 kg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
5 dkg riže
začini: sol, papar, crvena paprika, suha mješavina povrća
suho meso
 

Priprema: Izmiješati meso, rižu i začine. Mesom napuniti listove zelja. U lonac staviti malo ulja, na to dio narezanog zelja pa na to sarme. Dodati suho meso i ostatak narezanog zelja. Kuhati sat i pol vremena. Na kraju po želji dodati zapršku.

 

VIDOVEČKI GIBANIK

Tijesto:

25 dkg heljdinog brašna
25 dkg bijelog brašna
malo ulja ili žlica masti
sol
malo mlijeka ili mlake vode

Priprema: pomiješati sve sastojke i umijesti tijesto. Tijesto odvojiti na veći dio i dva manja dijela. Razvaljati sva tri dijela tijesta.

 

Gibalo (nadjev):

0,5 kg svježeg kravljeg sira
2 jaja
2 žlice pšeničnog griza kuhanog u pola litre mlijeka i ohlađenog
kuhana repa ili tikva
1 veća žemlja natopljena u mlijeko

Priprema: pomiješati i ujediniti sve sastojke. Pekač namazati uljem, pa veći dio tijesta staviti na dno pekača. Tijesto treba visjeti i preko rubova pekača. Na tijesto staviti pola nadjeva, zatim na nadjev manji dio razvaljanog tijesta, na njega stavite preostali dio nadjeva te tijestom koje je preko ruba pekača preklopite rubove nadjeva, a sve zajedno prekrijte trećim dijelom tijesta. Razrezati gibanik na trokute i onda ga preliti domaćim kiselim vrhnjem. Peći na 180 stupnjeva 40-ak minuta. (Vrijeme pečenja ovisi o debljini gibanika.)

Repriza:
čet 13:00, uto 09:10; sub 17:00 sri 01:30, ned 03:50
Fotogalerija
20.03.2024. 21:00

Rafo odlazi u Dugo Selo u goste obitelji Tominac. Sandra i Mato bliže se petnaestoj godišnjici braka i ponosni su roditelji devetero djece. Svjedoče kako su od ljudi koji nisu poznavali dubinu vjere postali otvoreni Božjoj volji.

06.03.2024. 21:00

U Kerestincu pored Zagreba Rafini domaćini su Renata i Robert Pušelja, roditelji Mihaela i Dive. Oba supružnika obraćenje su doživjela tijekom ispovijedi, pa svjedoče o snazi i moći ovog sakramenta.

21.02.2024. 21:00

Domaćin emisije je obitelj Radeljak. Jana i Lovro uskoro slave desetu godišnjicu braka tijekom kojeg ih je Gospodin blagoslovio s dvije djevojčice i dječakom koji je na putu.

07.02.2024. 21:00

Rafo odlazi u Brdovec pokraj Zaprešića gdje ga dočekuju Marta i Matija Rusan, mladi bračni par koji je proslavio četvrtu godišnjicu braka.

17.01.2024. 21:00

Rafo odlazi u goste Katarini Matijević, majci sina Paola, članici Molitvene zajednice ''Srce Isusovo'' i kolegici s Laudato TV-a.

03.01.2024. 21:00

Obitelj Došen ugostila je Rafu u svom domu na zagrebačkoj Trešnjevci. Nika i Dominik mladi su bračni par koji iščekuje prinovu. Svjedoče o ljubavi prema glazbi koja ih je spojila, približila Bogu i životu u dubini vjere.