BLAGOSLOVLJEN TEK

02.11.2022., 21:05
Sarma i vidovečki gibanik obitelji Canjuga
50 min
02.11.2022., 21:05

Rafo odlazi u općinu Vidovec pokraj Varaždina gdje ga čekaju Jasmina i Jurica Canjuga, par koji je u braku 18 godina, a roditelji su Marte i Karla. Svjedoče kako su spoznali da za sretan brak nije dovoljno gajiti iste vrijednosti i voljeti se, nego donositi odluke ljubavi i povjerenja za razumijevanje u braku. Jasmina i Jurica predavači su u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta koja im je pomogla kada oni sami nisu mogli pronaći rješenje za svoje bračne probleme. Danas oni svojim iskustvom pomažu drugim mladim parovima. U kulinarskom dijelu pripremaju sarmu od varaždinskog zelja za glavno jelo te tradicionalni vidovečki gibanik za desert.

RECEPTI 

SARMA

1 glavica domaćeg varaždinskog kiselog zelja
narezano kiselo zelje
1 kg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
5 dkg riže
začini: sol, papar, crvena paprika, suha mješavina povrća
suho meso
 

Priprema: Izmiješati meso, rižu i začine. Mesom napuniti listove zelja. U lonac staviti malo ulja, na to dio narezanog zelja pa na to sarme. Dodati suho meso i ostatak narezanog zelja. Kuhati sat i pol vremena. Na kraju po želji dodati zapršku.

 

VIDOVEČKI GIBANIK

Tijesto:

25 dkg heljdinog brašna
25 dkg bijelog brašna
malo ulja ili žlica masti
sol
malo mlijeka ili mlake vode

Priprema: pomiješati sve sastojke i umijesti tijesto. Tijesto odvojiti na veći dio i dva manja dijela. Razvaljati sva tri dijela tijesta.

 

Gibalo (nadjev):

0,5 kg svježeg kravljeg sira
2 jaja
2 žlice pšeničnog griza kuhanog u pola litre mlijeka i ohlađenog
kuhana repa ili tikva
1 veća žemlja natopljena u mlijeko

Priprema: pomiješati i ujediniti sve sastojke. Pekač namazati uljem, pa veći dio tijesta staviti na dno pekača. Tijesto treba visjeti i preko rubova pekača. Na tijesto staviti pola nadjeva, zatim na nadjev manji dio razvaljanog tijesta, na njega stavite preostali dio nadjeva te tijestom koje je preko ruba pekača preklopite rubove nadjeva, a sve zajedno prekrijte trećim dijelom tijesta. Razrezati gibanik na trokute i onda ga preliti domaćim kiselim vrhnjem. Peći na 180 stupnjeva 40-ak minuta. (Vrijeme pečenja ovisi o debljini gibanika.)

Repriza:
čet 13:00, uto 09:10; sub 17:00 sri 01:30, ned 03:50
Fotogalerija
05.06.2024. 21:00

Novi domaćini emisije su Jasminka i Mario Matić, roditelji troje djece iz Velike Mlake. Govore o tome kako su uspjeli održati vezu na daljinu te kako je Jasminka pomogla Mariju da uđe dublje u katoličku vjeru.

15.05.2024. 21:00

Rafo odlazi na zagrebački Jarun u dom obitelji Kosalec. Nikolina i Vedran, roditelji troje djece, svjedoče o salezijanskoj duhovnosti koja ih prati u životu i kojom su došli do prave dubine vjere.

01.05.2024. 21:00

U zagrebačkoj Dubravi Rafu dočekuju Martina i Petar Radonić, roditelji trojice sinova. Svjedoče kako su oboje u svom životu žeđali za susretom sa živim Bogom te kada se taj susret dogodio. Govorili su o zagovoru sv.

17.04.2024. 21:00

Obitelj Puhalo ugostit će Rafu u svom domu na zagrebačkoj Malešnici. Ana i Josip u braku su dvanaest godina i roditelji su petero djece.

03.04.2024. 21:00

Vrata svog doma, u zagrebačkoj Sv. Klari, Rafi otvaraju Mirta i Marko Jozić, mladi bračni par, roditelji jednogodišnjeg sinčića Joze. Svjedoče o manjim i većim lutanjima u mladosti te približavanju Gospodinu.

20.03.2024. 21:00

Rafo odlazi u Dugo Selo u goste obitelji Tominac. Sandra i Mato bliže se petnaestoj godišnjici braka i ponosni su roditelji devetero djece. Svjedoče kako su od ljudi koji nisu poznavali dubinu vjere postali otvoreni Božjoj volji.