26.02.2021., 18:00
Uoči Papinog pohoda Iraku – razgovor s kardinalom Fernandom Filonijem
20 min
26.02.2021., 18:00

Bliži se papin povijesni posjet Iraku, kojim će papa Franjo postati prvi papa koji će posjetiti jednu od država Bliskog istoka. Sveti Otac, u sklopu svog putovanja, susrest će se s političkim i crkvenim predstavnicima regije, kao i s predstavnicima islama. Susrest će se s ljudima koji su proteklih godina progonjeni, ali koji su usprkos svemu ostali snažni u vjeri.

Irak je država složenih odnosa s bogatom poviješću i problematičnom prošlošću. Dubokim ranama i patnjama rata danas iz prve ruke svjedoči kardinal Fernando Filoni, koji je za apostolskog nuncija Svete Stolice u Iraku imenovan 2001. godine.

– Nikada ne ću zaboraviti posljednje dane službe, kad sam morao otići iz Iraka jer sam bio imenovan apostolskim nuncijem na Filipinima. Tada su mi mnogi muslimani dolazili zahvaliti jer sam bio dio njihova naroda. Jedan musliman poklonio mi je križ koji je osobno izradio te mi je rekao: 'Poklanjamo vam ovaj križ kako nas ne biste nikada zaboravili'. To je ljubav, to je zahvalnost – kazao je kardinal Filoni.

Prisjetio se također kako su kršćani i muslimani za vrijeme bombardiranja bili zajedno u skloništu.

– Da, ponekad smo znali pjevati kršćanske pjesme jer su se sviđale muslimanima. To je bio uistinu lijep trenutak solidarnosti i ljudske povezanosti – istaknuo je.

Situacija u zemlji još uvijek nije mirna. Filoni kaže kako su mu mnogi Iračani i Iračanke govorile da žele otići jer im ništa drugo ne preostaje. Neki članovi njihovih obitelji su ubijeni, drugi nisu zaposleni i nemaju sredstava za život.

– Što bi trebali učiniti? Možda oni mogu preživjeti, ali zabrinuti su za budućnost svoje djece. To je razlog odlaska tolikih obitelji. Stoga, osiguravanje mira nužno dovodi do početka razvoja i novih mogućnosti za rad. Samo se u tim uvjetima obitelji mogu vratiti u Irak – tvrdi kardinal.

Za vrijeme boravka u Iraku susreo je mnogo progonjenih kršćana. Na to nije mogao ostati ravnodušan.

– Osobno, imam veliko poštovanje i ljubav prema njima i, kao kršćanin, podnosim iste probleme, isti progon. Kad sam bio prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, svugdje sam nailazio na ljude koji su progonjeni. Papa Franjo mnogo je puta rekao: 'Progonjenih je danas više nego u prošlosti.' Moramo prihvatiti kako oni koji svjedoče svoju vjeru trebaju našu ljubav, naše poštovanje, jer to čine ne samo za Boga već i za nas – zaključio je.

Repriza:
12.04.2024. 18:00

U današnjoj emisiji pratimo pripreme za nadolazeći Međunarodni euharistijski kongres u Quitu, Ekvadoru, zajedno s Papinskim odborom odgovornim za samu organizaciju. Upoznajemo vas s nepokolebljivom predanošću kardinala Kocha u njegovanju zajedništva među kršćanima.

05.04.2024. 18:00

U emisiji odlazimo zajedno na putovanje tragom uskrsnuća, u Rim i Torino, kako bismo doznali više o Torinskom platnu. Donosimo razgovor s biskupom Robertom Barronom, istražujući temeljne uzroke i rješenja duhovne krize s kojom se suočava današnja mladež.

22.12.2023. 18:00

U emisiji Svijet očima Vatikana doznajte kako je proteklo došašće u Vječnom gradu, posjetite Vatikanske muzeje i saznajte više o ekonomiji pape Franje.

15.12.2023. 18:00

U današnjoj emisiji doznat ćemo više o izvanrednim inicijativama bolnice Bambino Gesù koja je posvećena spašavanju života i pružanju vrhunske pedijatrijske skrbi djeci diljem svijeta.

03.12.2023. 18:00

Informativni tjedni pregled najvažnijih događaja vezanih uz Papu, Vatikan i Katoličku Crkvu koji gleda više od 50 milijuna ljudi diljem svijeta donosi vam najzanimljivije priče etičkog, kulturnog, humanitarnog i religijskog sadržaja.

24.11.2023. 18:00

U današnjoj emisiji pogledajte: ne prestaje progon kršćana u Africi; upoznajte svetce koje je papa Franjo kanonizirao za vrijeme svog pontifikata; prošetajte s nama kroz Vatikanske muzeje.