15.02.2021. 21:00
Salezijanci u Svetoj Zemlji
15 min
15.02.2021. 21:00

Prije točno 600 godina papa Martin V. ustanovio je službu Povjerenika Svete Zemlje koju služe braća franjevci, a koja služi kao most između Svete Zemlje i kršćana na pet kontinenata.

- 600 godina povjereničke povijesti govori nam o isto toliko godina napora koje je Crkva uložila u cijelom svijetu, kako bi se podržalo djelovanje i postojanje svetih mjesta - izjavio je fra Marcelo Cichinelli iz koordinacijskog ureda povjerenika Svete Zemlje.

Na dan molitve za Svetu Zemlju 15. veljače fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu za sve povjerenike i dobročinitelje Svete Zemlje.

- Glavna zadaća povjerenika je objavljivanje, širenje i promicanje znanja o svetim mjestima u biskupijama u raznim zemljama te šire svijest o potrebi pomaganja Svetoj Zemlji. I danas djeluju s nekadašnjom kreativnošću i istom ljubavlju, ali su se promijenile okolnosti i načini - kazao je Cichinelli. 

Bolnica sv. Josipa u istočnom Jeruzalemu je i tijekom zatvaranja bila uz buduće majke. Koristeći video sadržaje koji su objavljivani na internetu, upoznali smo mlade rodilje iz te bolnice.

Jedna od njih je i Zainab Obeidat, 27-godišnja primalja koja je i sama majka dvoje djece.

- Moje prvo porođajno iskustvo bilo je veoma teško, ali mi je upravo ta činjenica pomogla da drugim željama mogu jasno reći da se ne plaše. U arapskoj zajednici žene obično slušaju iskustva svojih susjeda, sestara, majki, ali ne i od primalja i liječnika - tvrdi Obeidat.

U jeruzalemskom rodilištu svakog mjeseca rodi 200-njak beba, a poseban izazov rodiljama je pokazati kako je porod prirodan događaj u životu žene.

- Kada trudnica osjeti prve pokrete djeteta počinjemo ih pripremati, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Naši se tečajevi bave različitim temama i podržavamo majku odabirom najprikladnijih vježbi. Razgovaramo o dojenju, prehrani i načinu kako se majka može nakon poroda vratiti 'normalnom' životu - rekla je primaljka Doaa Astrash.

Salezijanci djeluju u 133 zemlje diljem svijeta. U prilogu saznajemo kako djeluje ta kongregacija na području Bliskog istoka te kako je u Betlehemu solidarnost na djelu.

- Salezijanci su na Bliskom istoku već 130 godina, gdje provode uobičajene aktivnosti naše zajednice. U početku smo imali sirotišta, a u posljednje vrijeme orijentirani smo na škole, oratorije i pomoći izbjeglicama - istaknuo je don Alejandro Leon, salezijanski inspektor na Bliskom istoku.

01.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je protekao prvi korizmeni tjedan u Svetoj Zemlji i kako se kršćani u Iraku pripremaju za dolazak pape Franje, dok se mnogi od njih bore ponovno započeti svoj život ispočetka.

23.02.2021. 09:40

 

Povodom 600-te obljetnice Komesarijata Svete Zemlje kustos fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu u bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Tog dana zvona su zvonila kao poziv na molitvu.

15.02.2021. 21:00

Prije točno 600 godina papa Martin V. ustanovio je službu Povjerenika Svete Zemlje koju služe braća franjevci, a koja služi kao most između Svete Zemlje i kršćana na pet kontinenata.

08.02.2021. 11:21

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' upoznajemo novu predsjednicu Pokreta fokolara, Margaret Karram, i vrijednu mladež koja u suradnji s Caritasom iz Jeruzalema pomaže starijim i nemoćnim osobama.

01.02.2021. 21:00

U  emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' doznajemo sve o  programu Papina skorašnjeg pohoda Iraku. Čut ćemo i promišljanje pape Franje i vlč.

25.01.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' kustost Svete zemlje fra Francesco Patton hodočastio je u Kanu Galilejsku, gdje je Isus na Marijinu molbu učinio prvo čudo na svadbi u Kani - pretvorio je vodu u vino i očitovao svoju slavu i moć.