15.02.2021. 21:00
Salezijanci u Svetoj Zemlji
15 min
15.02.2021. 21:00

Prije točno 600 godina papa Martin V. ustanovio je službu Povjerenika Svete Zemlje koju služe braća franjevci, a koja služi kao most između Svete Zemlje i kršćana na pet kontinenata.

- 600 godina povjereničke povijesti govori nam o isto toliko godina napora koje je Crkva uložila u cijelom svijetu, kako bi se podržalo djelovanje i postojanje svetih mjesta - izjavio je fra Marcelo Cichinelli iz koordinacijskog ureda povjerenika Svete Zemlje.

Na dan molitve za Svetu Zemlju 15. veljače fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu za sve povjerenike i dobročinitelje Svete Zemlje.

- Glavna zadaća povjerenika je objavljivanje, širenje i promicanje znanja o svetim mjestima u biskupijama u raznim zemljama te šire svijest o potrebi pomaganja Svetoj Zemlji. I danas djeluju s nekadašnjom kreativnošću i istom ljubavlju, ali su se promijenile okolnosti i načini - kazao je Cichinelli. 

Bolnica sv. Josipa u istočnom Jeruzalemu je i tijekom zatvaranja bila uz buduće majke. Koristeći video sadržaje koji su objavljivani na internetu, upoznali smo mlade rodilje iz te bolnice.

Jedna od njih je i Zainab Obeidat, 27-godišnja primalja koja je i sama majka dvoje djece.

- Moje prvo porođajno iskustvo bilo je veoma teško, ali mi je upravo ta činjenica pomogla da drugim željama mogu jasno reći da se ne plaše. U arapskoj zajednici žene obično slušaju iskustva svojih susjeda, sestara, majki, ali ne i od primalja i liječnika - tvrdi Obeidat.

U jeruzalemskom rodilištu svakog mjeseca rodi 200-njak beba, a poseban izazov rodiljama je pokazati kako je porod prirodan događaj u životu žene.

- Kada trudnica osjeti prve pokrete djeteta počinjemo ih pripremati, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Naši se tečajevi bave različitim temama i podržavamo majku odabirom najprikladnijih vježbi. Razgovaramo o dojenju, prehrani i načinu kako se majka može nakon poroda vratiti 'normalnom' životu - rekla je primaljka Doaa Astrash.

Salezijanci djeluju u 133 zemlje diljem svijeta. U prilogu saznajemo kako djeluje ta kongregacija na području Bliskog istoka te kako je u Betlehemu solidarnost na djelu.

- Salezijanci su na Bliskom istoku već 130 godina, gdje provode uobičajene aktivnosti naše zajednice. U početku smo imali sirotišta, a u posljednje vrijeme orijentirani smo na škole, oratorije i pomoći izbjeglicama - istaknuo je don Alejandro Leon, salezijanski inspektor na Bliskom istoku.

14.06.2021. 21:00

Putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje' vidjeli smo kako se nakon više od godinu dana skupine turista vraćaju u Svetu Zemlju te kako su maturanti srednjih škola proslavili dodjelu diploma!

07.06.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' vidjet ćemo kako je u Jeruzalemu proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove i blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije.

31.05.2021. 21:00

Pogledajte kako je proslavljena svetkovina Pedesetnice u Svetoj Zemlji. Saznajte nešto više o Gospinom ljiljanu i pacifikalu iz 1561. godine. Poslušajte i što je poručio jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa koji je pozvao na apel za pomoć kršćanima u Gazi.

24.05.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' odlazimo u Isusovu domovinu i upoznajemo zanimljivu životnu priču časne sestre, stogodišnjakinje Regine Canetti, koja je rođena u židovskoj obitelji. Vidjet ćemo i kako je prošla glazbena večer održana u čast Blažene Djevice Marije u

17.05.2021. 21:00

Čelnici mjesnih Crkava pozivaju na prestanak nasilja na području Palestine. Nakon učestalih nasilnih sukoba proteklih tjedana na gori Sion održana je molitva za mir u Svetoj Zemlji.

10.05.2021. 21:00

'Otputujmo' zajedno u Isusovu domovinu putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje'! U Betlehemu je proslavljen blagdan sv. Josipa Radnika u špilji koja je posvećena Isusovu zemaljskom ocu i hranitelju.