12.04.2021. 21:00
Uskrs u Svetoj Zemlji
15 min
12.04.2021. 21:00

Događaji Kristova uskrsnuća, prema predaji, dogodio se na mjestu gdje se sada nalazi Bazilika svetoga groba. Na tom mjestu proslavljeno je Vazmeno bdijenje i uskrsno euharistijsko slavlje. Jeruzalem je stoga jedino mjesto na svijetu gdje se vazmeno bdijenje događa u jutarnjim satima te se zbog toga smatra 'majkom svih bdijenja'.

- Radi se o drevnoj tradiciji. 'Status quo' također je jedan od razloga zbog čega vazmeno bdijenje slavimo ujutro i to ne možemo promijeniti. Osim toga, Jeruzalem mora biti prvo mjesto na svijetu gdje će se slaviti Uskrs jer radost uskrsnuća odavde dopire do cijelog svijeta - kazao je latinski jeruzalemski patrijarh mons. Pierbattista Pizzaballa.

Patrijarh Pizzaballa predvodio je euharistijsko slavlje, a u svojoj propovijedi osvrnuo se na tri glagola sadržana u evanđelju. Prvi glagol je kupiti, drugi je vidjeti, a treći je ići.

- Žene s groba oduprile su se boli, nadišle su očigledni neuspjeh i nisu oklijevale kupiti ono što je potrebno za odavanje počasti Isusu. Zatim, u evanđelju nema opisa samog događaja uskrsnuća već su opisani znakovi. A kako bi susreli uskrslog Krista potrebno je kretati se - istaknuo je.

Djelovanje kustodije kroz svetišta, župe, domove i pregršt aktivnosti već 800 godina podržava kršćanske aktivnosti u Svetoj Zemlji. 

Kustodija broji 300 misionara, 80 svetišta, 25 župa, 18 škola, 5 domova za bolesnike i siročadi, 6 domova za hodočasnike, 3 akademska instituta, 2 izdavačke kuće, 1074 radnih mjesta, 630 stambenih jedinica za siromašne obitelji, više od 500 sveučilišnih stipendija, 1470 obnovljenih kuća u Siriji.

- U našim je školama prisutan lijep suživot i ekumenski dijalog koji svakodnevno živimo - izjavio je fra Ibrahim Faltas, upravitelj škola Svete Zemlje.

U uskrsnoj poruci kustod Svete Zemlje fra Francesco Patton istaknuo je kako svi u dubini srca želimo živjeti.

- Ta je želja proteklu godinu bila izražena jer smo osjetili kako nas pandemija opkoljeva poput nevidljivog neprijatelja. No, život nam je bio ugrožen i prije toga, ponajprije ratovima, glađu, humanitarnim krizama i slično. Ipak, ovdje pred praznim grobom možemo reći kako je smrt pobjeđena - kazao je Patton.

Fotogalerija
04.05.2021. 21:00

Pođimo zajedno u Isusovu domovinu putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje' u kojoj upoznajemo Isusov grad Kafarnaum! Vidjet ćemo i kako je Latinska župa u Ramali proslavila spomendan sv. Josipa iz Arimateje i sv. Nikodema, koji su pomogli Mariji ukopati Isusa.

26.04.2021. 21:00

'Otputujmo' do Isusove domovine putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje', u kojoj ćemo vidjeti kako je izgledala procesija do brda Karmel, u Haifi, uz korištenje automobila. Kročimo stazom palestinske baštine i upoznajemo prirodu, povijest i kulturu Palestine.

19.04.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' 'putujemo' u Magdalu, grad svete Marije Magdalene na obali Galilejskog jezera te do samostana arkanđela Gabrijela blizu Nazareta.

12.04.2021. 21:00

Događaji Kristova uskrsnuća, prema predaji, dogodio se na mjestu gdje se sada nalazi Bazilika svetoga groba. Na tom mjestu proslavljeno je Vazmeno bdijenje i uskrsno euharistijsko slavlje.

05.04.2021. 21:45

Iako je i ova godina obilježena svjetskom pandemijom i preventivnim mjerama, svetišta u Svetoj Zemlji nisu bila pusta, a svete Mise slavljene su u nazočnosti vjernika.

29.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je u proslavljena svetkovina Blagovijesti u Nazaretu! Mislima smo uz Isusa, putem 'Via Dolorose' i crkve bičevanja. Lijepe vijesti pristižu iz Nazareta, gdje je otvoreno novo rodilište u bolnici sv.