23.02.2021. 09:40
Vrijeme korizme i Cezareja Filipova
15 min
23.02.2021. 09:40

 

Povodom 600-te obljetnice Komesarijata Svete Zemlje kustos fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu u bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Tog dana zvona su zvonila kao poziv na molitvu.

- Ovo nam je mjesto prvo povjereno. Međutim, naša prisutnost također je prisutnost onih koji žive život Crkve svugdje u svijetu. Ovom prilikom želimo moliti iz sveg srca - kazao je Patton, koji je tom prigodom zahvalio svim dobročiniteljima diljem svijeta i molio za prestanak pandemije.

Na Misi je pročitano pismo koje je papa Franjo poslao Komesarijatu, u kojem, među ostalim, kaže kako je nakon svih stoljeća misija povjerenika još uvijek važna za duhovne i karitativne veze u zemlji u kojoj je živio Isus Krist.

Blagdanom Pepelnice započelo je sveto vrijeme korizme. U trajanju od 40 dana, korizma poziva na dublje promišljanje, promjenu srca i prihvaćanje pravih i istinskih vrijednosti.

- Gospodinov je učenik pozvan da neprestano živi pod pogledom svoga Oca. To je zahtjevan, ali oslobađajući pogled, istinski i milosrdan. Korizma je vrijeme promjene, ali i nade - kazao je mons. Vincenzo Peroni.

Maronitski kršćani proslavili su blagdan svog utemeljitelja sv. Marona, sirijskog redovnika iz 4. stoljeća. Svetu Misu predslavio je vlč. Antoine Dueihi, patrijarhalni vikar maronitanske Crkve u Jeruzalemu.

- Odrastao sam u Libanonu i jako volim svoju Crkvu. Zaista možemo puno naučiti od maronita te uvijek razmišljam o tome što možemo učiniti za sudjelovanje ljudi u Misi - kazao je latinski patrijarhalni vikar vlč. Rafic Nahra.

Putovali smo i u Cezareju Filipovu, područje velike povijesti i ljepote prirode. Kiša i snijeg infiltriraju se u planinu i izlaze kao izvor rijeke Jordan. Najveći vodopad u mjestu ima 10 metara, a turistička je atrakcija i uzak put uz vegetaciju. Na kraju donosimo kadrove Jeruzalema pod snijegom, koji u Svetom gradu nije padao godinama.

01.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je protekao prvi korizmeni tjedan u Svetoj Zemlji i kako se kršćani u Iraku pripremaju za dolazak pape Franje, dok se mnogi od njih bore ponovno započeti svoj život ispočetka.

23.02.2021. 09:40

 

Povodom 600-te obljetnice Komesarijata Svete Zemlje kustos fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu u bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Tog dana zvona su zvonila kao poziv na molitvu.

15.02.2021. 21:00

Prije točno 600 godina papa Martin V. ustanovio je službu Povjerenika Svete Zemlje koju služe braća franjevci, a koja služi kao most između Svete Zemlje i kršćana na pet kontinenata.

08.02.2021. 11:21

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' upoznajemo novu predsjednicu Pokreta fokolara, Margaret Karram, i vrijednu mladež koja u suradnji s Caritasom iz Jeruzalema pomaže starijim i nemoćnim osobama.

01.02.2021. 21:00

U  emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' doznajemo sve o  programu Papina skorašnjeg pohoda Iraku. Čut ćemo i promišljanje pape Franje i vlč.

25.01.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' kustost Svete zemlje fra Francesco Patton hodočastio je u Kanu Galilejsku, gdje je Isus na Marijinu molbu učinio prvo čudo na svadbi u Kani - pretvorio je vodu u vino i očitovao svoju slavu i moć.