23.02.2021. 09:40
Vrijeme korizme i Cezareja Filipova
15 min
23.02.2021. 09:40

 

Povodom 600-te obljetnice Komesarijata Svete Zemlje kustos fra Francesco Patton predslavio je svetu Misu u bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu. Tog dana zvona su zvonila kao poziv na molitvu.

- Ovo nam je mjesto prvo povjereno. Međutim, naša prisutnost također je prisutnost onih koji žive život Crkve svugdje u svijetu. Ovom prilikom želimo moliti iz sveg srca - kazao je Patton, koji je tom prigodom zahvalio svim dobročiniteljima diljem svijeta i molio za prestanak pandemije.

Na Misi je pročitano pismo koje je papa Franjo poslao Komesarijatu, u kojem, među ostalim, kaže kako je nakon svih stoljeća misija povjerenika još uvijek važna za duhovne i karitativne veze u zemlji u kojoj je živio Isus Krist.

Blagdanom Pepelnice započelo je sveto vrijeme korizme. U trajanju od 40 dana, korizma poziva na dublje promišljanje, promjenu srca i prihvaćanje pravih i istinskih vrijednosti.

- Gospodinov je učenik pozvan da neprestano živi pod pogledom svoga Oca. To je zahtjevan, ali oslobađajući pogled, istinski i milosrdan. Korizma je vrijeme promjene, ali i nade - kazao je mons. Vincenzo Peroni.

Maronitski kršćani proslavili su blagdan svog utemeljitelja sv. Marona, sirijskog redovnika iz 4. stoljeća. Svetu Misu predslavio je vlč. Antoine Dueihi, patrijarhalni vikar maronitanske Crkve u Jeruzalemu.

- Odrastao sam u Libanonu i jako volim svoju Crkvu. Zaista možemo puno naučiti od maronita te uvijek razmišljam o tome što možemo učiniti za sudjelovanje ljudi u Misi - kazao je latinski patrijarhalni vikar vlč. Rafic Nahra.

Putovali smo i u Cezareju Filipovu, područje velike povijesti i ljepote prirode. Kiša i snijeg infiltriraju se u planinu i izlaze kao izvor rijeke Jordan. Najveći vodopad u mjestu ima 10 metara, a turistička je atrakcija i uzak put uz vegetaciju. Na kraju donosimo kadrove Jeruzalema pod snijegom, koji u Svetom gradu nije padao godinama.

10.05.2021. 21:00

'Otputujmo' zajedno u Isusovu domovinu putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje'! U Betlehemu je proslavljen blagdan sv. Josipa Radnika u špilji koja je posvećena Isusovu zemaljskom ocu i hranitelju.

04.05.2021. 21:00

Pođimo zajedno u Isusovu domovinu putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje' u kojoj upoznajemo Isusov grad Kafarnaum! Vidjet ćemo i kako je Latinska župa u Ramali proslavila spomendan sv. Josipa iz Arimateje i sv. Nikodema, koji su pomogli Mariji ukopati Isusa.

26.04.2021. 21:00

'Otputujmo' do Isusove domovine putem emisije 'Vijesti iz Svete Zemlje', u kojoj ćemo vidjeti kako je izgledala procesija do brda Karmel, u Haifi, uz korištenje automobila. Kročimo stazom palestinske baštine i upoznajemo prirodu, povijest i kulturu Palestine.

19.04.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' 'putujemo' u Magdalu, grad svete Marije Magdalene na obali Galilejskog jezera te do samostana arkanđela Gabrijela blizu Nazareta.

12.04.2021. 21:00

Događaji Kristova uskrsnuća, prema predaji, dogodio se na mjestu gdje se sada nalazi Bazilika svetoga groba. Na tom mjestu proslavljeno je Vazmeno bdijenje i uskrsno euharistijsko slavlje.

05.04.2021. 21:45

Iako je i ova godina obilježena svjetskom pandemijom i preventivnim mjerama, svetišta u Svetoj Zemlji nisu bila pusta, a svete Mise slavljene su u nazočnosti vjernika.