BLAGOSLOVLJEN TEK

06.12.2023., 21:00
Tuna na crveno i bučnica obitelji Polondak
50 min
06.12.2023., 21:00

Rafo odlazi u zagrebački Stenjevec u goste nedavno vjenčanom bračnom paru Polondak, Dori i Kvirinu. Govore o životu koji je uvijek bio blizu Boga; najprije kroz tradiciju, a kasnije se razvio u živu vjeru. Svjedoče o traženju kroz mladenaštvo, molitvi za budućeg supružnika te kako su se kroz kratko hodanje istinski upoznali i shvatili da ih Bog zove na osnivanje obitelji. U kulinarskom dijelu Dora priprema tunu na crveno sa zelenom tjesteninom, a Kvirin bučnicu.

BUČNICA

Sastojci: 
1 kg naribane buče
500 g posnog sira
300 g kiselog vrhnja (200 g za nadjev, 100 g za mazanje)
1 jaje
kore za savijače
malo suncokretovog ulja za ljepljenje kora

Priprema: 
1 kg naribane buče malo posoliti i ostaviti jedan dan u hladnjaku da pusti vodu, potom dobro ocijediti. Naribanu i ocjeđenu buču pomiješati s posnim sirom, vrhnjem i jajem. Sve dobro promiješati. Na ravni lim za pečenje, staviti papir za pečenje. Položiti jednu koru, namazati je uljem po rubovima i malo po sredini, zatim položiti na nju drugu koru da se zalijepe. Na tako zalijepljene kore tanko namazati nadjev do otprilike pola kore. Kore pažljivo zarolati i položiti u lim za pečenje. Prije pečenja sve bučnice tanko namazati kiselim vrhnjem. Peći na 180°C otprilike 25 minuta.


ZELENA TJESTENINA S TUNOM NA CRVENO
30min za pripremu

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 veća crvena luka
1 režanj češnjaka
300 g tune iz konzerve
400 ml passate od rajčice
1 žlica pesta od bosiljka, češnjaka i parmezana
200 ml bijelog vina

Priprema: 
Na maslinovom ulju se poprži crveni luk, dok se malo ne zazlati. Pred kraj se doda češnjak. Cijelo vrijeme se podlijeva s bijelim vinom. Kad malo pusti okus doda se tuna iz konzerve, prethodno procijeđena (rađeno je s tunom u maslinovom ulju, no može i tuna u vlastitom soku). Dodaje se passata i sve se skupa kuha. Pred kraj se doda pesto, može i kupovni (a može se i napraviti od jednakog omjera bosiljka i parmezana koji se usitne zajedno sa česnjakom te se u sve polako dolijeva maslinovo ulje dok ne postane kao krema). Može se dodati i više za intenzivniji okus. Kuha se na laganoj vatri.

Repriza:
četvrtkom u 13:00, utorkom u 09:10; sub 17:00 srijedom u 01:30, nedjeljom 03:50
Fotogalerija
02.04.2025. 21:00

Odlazimo u Strmec Samoborski, a tamo nas čekaju Andreja i Mate Duvančić te njihov dvogodišnji sin Nikola.

19.03.2025. 21:45

Odlazimo u Koprivnicu u dom obitelj Jeličić. Kristina i Mile, roditelji dvoje djece, svjedoče kako odmalena žive u vjeri i Božjoj blizini te koliko im znači molitva nakon koje ubiru plodove.

05.03.2025. 21:00

U Soblincu pokraj Zagreba vrata svog doma otvaraju Vera i Ivan Kolega, roditelji četvero djece. Otvoreno govore o tome kako je Bog spasio Ivana iz vrtloga brojnih ovisnosti i time pripremio put za osnivanje njihove obitelji.

19.02.2025. 21:00

U Popovcu pored Zagreba ugostili su nas Ana i Tomislav Čunko, mladi bračni par, roditelji četvero djece. Govore je li bilo problema u dogovoru oko življenja predbračne čistoće, važnosti svete ispovijedi i krunice za njihov rast u vjeri.

05.02.2025. 21:00

Novi domaćini su Mirela i Ivan Miličević, roditelji Eve i Lene. Bliže se proslavi 18. godišnjice braka, a čak 8 godina živjeli su odvojeno jer je Ivan radio u Njemačkoj. Svjedoče o težini tog razdoblja i tome kako im je vjera pomogla da prebrode krize i izazove.

29.01.2025. 21:00

U Karlovcu vrata svog doma otvara nam Petra Vuković, mlada slastičarka koja dolazi iz velike obitelji u kojoj je najmlađa od sedmero djece. Svjedoči kako ju odgoj u vjeri nosi kroz životne izazove i zašto su joj roditelji uzor.