U novom izdanju emisije ''Blagoslovljen tek'' družimo se s mladim ljudima velikog srca, a oni su volonteri projekta ''72 sata bez kompromisa''. Podijelit će iskustva nesebičnog služenja, svjedočanstva o solidarnosti i radosti koju pronalaze u pomaganju drugima. Otkrivamo što ih motivira, kako ih volontiranje obogaćuje i zašto je važno darovati svoje vrijeme, ruke i srce te tako pružiti nadu tamo gdje je najpotrebnije. U kulinarskom dijelu mladi volonteri pripremaju carbonaru te palačinke.
Carbonara (za 10 osoba)
Sastojci:
2 režnja češnjaka
2 crvena luka
4 jaja
800ml vrhnja za kuhanje
6 velikih (jušnih) žlica čvrstog jogurta
1kg tjestenine (špageti)
350g Slavonske slanine (špek)
400g Grana padano sira
maslinovo ulje
1 čajna žličica soli (ne treba previše jer je slanina slana)
1 čajna žličica crnog papra
1 čajna žličica origana
1 čajna žličica bosiljka
Postupak: Luk i češnjak nasjeckati na male komadiće. Na tavu staviti maslinovo ulje, pričekati da se zagrije pa dodati luk i češnjak te skupa dinstati. Nakon što se luk lijepo zažuti i karamelizira, dodati slaninu. Slaninu peći na tavi dok ne dobije lijepu boju i postane lagano hrskava. Istovremeno staviti kuhati tjesteninu u posoljenu vodu. Dok se to kuha, pripremiti umak. U posudi staviti 4 jaja i dobro ih zamutiti pa dodati začine. Nakon toga dodati vrhnje za kuhanje, jogurt i sir te sve dobro pomiješati. Kad se tjestenina skuha, ocijediti ju i dodati u tavu sa slaninom. Sve dobro pomiješati. Maknuti s vatre. U tavu s tjesteninom uliti umak i sve dobro promiješati. Servirati na tanjure i malo posipati origano na vrh. Blagoslovljen tek!