U Bjelovaru su nas ugostili Žaklina i Darko Marčinković, bračni par s dugogodišnjim iskustvom koji svjedoče kako su unatoč svojoj mladosti vrlo zrelo donijeli odluku o zasnivanju obitelji jer se nisu željeli kockati s roditeljstvom. Govore i kako je svećenik uzeo Darka za ruku i doveo ga pred Isusa te na koji način danas kao par žive s Gospodinom te kako svoje znanje i iskustvo prenose na mlade parove. U kulinarskom dijelu priprema se brudet s lignjama, plodovima mora i palentom te atomska pita od jabuka za desert.
BRUDET OD LIGANJA I PLODOVA MORA S PALENTOM
Sastojci:
- 300g lignji
- 300g dagnji
- 300g kozica ili račića
- 2 crvena luka
- list lovora
- maslinovo ulje
- crno vino
- češnjak
- peršin
- pasirana rajčica
- krušne mrvice
- sol
- začin provansa
Priprema:
Dva do tri crvena luka sitno nasjeckati i dodati u to dva do tri lista lovora. Zatim to staviti na maslinovo ulje da se lagano dinsta. Nakon što luk požuti, dodati lignje i sol. Nakon 10-15 minuta dodati sitno isjeckani češnjak (možete si pripremiti i tršćanski umak).
Deset minuta poslije toga, dodati dagnje i začine (provansa pa 1-2 žlice tršćanskog, šalsa od rajčice – po procjeni dodati žličicu šećera). Na kraju dodati malo crvenog vina i ostaviti sve da se lagano kuha te dodati kozice i račiće. Nakon 5-6 minuta kuhanja dodati žličicu krupne morske soli koja je aromatizirana te nastaviti lagano kuhati. Dodati žlicu krušnih mrvica (pripremam ih samostalno i u malo krupnijoj varijanti) koja se sjedini s lukom i šalšom od rajčice.
Palenta se radi tako što se u vodu stavi bar dvije žlice maslinovog ulja te žlicu soli. Kada voda prokuha smanjiti na minimalno te lagano dodavati palentu uz stalo miješanje. Kada je sva željena masa ujednačena bez grudica, lagano pojačati temperaturu i nastavit miješati do željene gustoće i to je to.
ATOMSKA PITA
Sastojci:
- 300g brašna
- 300g šećera
- 300g pšeničnog griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1,5 kg oguljenih i naribanih jabuka (vagati naribane jabuke!)
- cimet (po želji)
- 2 vanilin šećera (1 bourbon vanilin šećer neće biti na odmet)
- 2 jaja
- 100 ml ulja
- 250 ml mlijeka
Priprema:
1. Jabuke oguliti i naribati, ako su jako kisele staviti šećera po želji i vanilin šećer. Ako su preslatke, onda dodati sok od jednog limuna. Za ovaj kolač je jako bitno da su jabuke jako sočne jer će se jedino tako suhi sastojci dovoljno „napiti“ tekućine prilikom pečenja. Jabuke se dakle ne smiju cijediti niti „žmikati“ i poželjno je da su što sočnije. Ako primijetite da su suhe, a to ovisi o vrsti jabuka, dodajte im 200 ml voćnog soka od naranče. Postoji još jedan način da doskočite suhoći jabuka: naribane i pošećerene ostavite malo duže stajati (oko pola sata) jer će tako pustiti tekućinu.
2. Suhe sastojke dobro pomiješati kuhačom u posebnoj posudi.
3. Sada na red stupa opet mjerna posuda (ista ona u kojoj ste mjerili sastojke) uz pomoć koje ćete najlakše odvojiti trećine za posipanje.
4. U lim premazan maslacem ili margarinom posipati rukom trećinu brašnaste smjese. Na to ravnomjerno rasporediti polovicu naribanih jabuka.
5. Zatim posipati opet drugom trećinom suhe smjese pa po njoj rasporediti drugu.