16. međunarodni orguljaški festival

16. međunarodni orguljaški festival

I ove godine Hrvatska udruga ''Ars Organi Sisciae'' najavljuje bogati festivalski program od čak četiri festivala od Une do Jadrana. 

Autor
HUAOS/Laudato/F.P.
Fotograf
HUAOS
Objavljeno:
 
05.05.2022 09:24

Glazbeni i multimedijalni festivali Hrvatske udruge ''Ars Organi Sisciae'' protežu se od hrvatskog Pounja i Banovine, preko Siska, Pokuplja, Vukomeričkih Gorica i Turopolja do ličkoga kraja i Jadranskog mora. Svi se festivali održavaju uz medijsko pokroviteljstvo Laudato televizije, Hrvatske katoličke mreže i Novog sisačkog tjednika. Festivale su, osobito ove godine, vrlo ozbiljno prepoznali i podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, ali i biskupije, županije, turističke zajednice i gradovi u kojima se održavaju. Unatoč tomu, ali i činjenici da je hrvatska udruga ''Ars Organi Sisciae'' Sisku lani darovala koncert za Dan Grada posvećen našoj glazbenoj legendi Damiru Kukuruzoviću, i ove godine vrijedni i kvalitetni programi, koje je struka prepoznala, ostali su bez podrške Grada Siska. Unatoč tomu, organizatori i dalje uporno doprinose kulturnom životu grada i ne namjeravaju odustati. Ulaz na sve festivalske koncerte je slobodan, a oni koji ne će moći prisustvovati, koncerte mogu pratiti uživo ili pogledati snimke na www.ars-organi-sisciae.com ili na festivalskom YouTube kanalu ''Ars Organi Sisciae''. Svaki festival ima svoju mrežnu stranicu i istoimeni YouTube kanal.

Festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festival ''Ars Organi Sisciae'' koji se već 16 godina kontinuirano prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine 7. – 15. svibnja. Tradiciju orguljanja u sisačkom kraju pratimo od 18. stoljeća, ali brojne su orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke župe sačuvale su svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike. Nažalost, diljem Sisačke biskupije u razornom potresu krajem 2020. godine uništene su mnogobrojne crkve, a njihove su orgulje utihnule. Među njima je i prelijepa barokna crkva sv. Marije Magdalene u Selima, čije su Janečekove orgulje iz 1777. godine bile poticaj za pokretanje ovog festivala, ali i mnoge festivalske lokacije nažalost ni ove godine nije moguće uglazbiti – poput župne crkve sv. Lovre u Petrinji ili sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi gdje su Hefererove orgulje iz 1881. godine.

Crkva sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220 godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Prije četiri godine crkva je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima redovito održavamo festivalske programe. Ovogodišnji međunarodni orguljaški festival na moćnim glinskim orguljama otvorit će orguljaš Alen Kopunović Legetin i klapa ''Leggero'' programom pod nazivom: ''Majčice, čuj svoje dječice glas'', koji podsjeća komu je posvećen ovaj festival i zašto je pokrenut baš u svibnju. Slušat ćemo obrade marijanskih pjesama za klapu i orgulje, skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića, Henrija Dalliera i Franza Xavera Engelharta, ali i Misu za muški ansambl i orgulje, kao i praizvedbu pjesme "Pozdrav Gospi Međugorskoj" Alena Kopunovića Legetina.

Iako moćne i vrijedne orgulje u župnoj crkvi sv. Lovre još uvijek nisu u funkciji nakon potresa, festivalski program ne će zaobići Petrinju, gdje ćemo slušati cjelokupni ciklus Bachovih sonata i partita za violinu solo u izvedbi Marca Graziania. Izvedba cijelog ciklusa podijeljena je u dva koncerta koji će se održati u nedjelju 8. svibnja i u subotu 14. svibnja u 20 sati.

U bazilici sv. Kvirina u Sisku, u srijedu 11. svibnja, uz orgulje ćemo slušati tri trublje i timpana u izvedbi Darija Teskere, Krešimira Fabijanića i Marija Lončara, trublje; Borne Šercara, timpani i Alena Kopunovića Legetina, orgulje. Na programu su Bach, Händel, Telemann, Schubert i dr.

Međunarodni gost festivala, francuski orguljaš Olivier Penin, povodom dvjestote obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka, izvest će koncert na orguljama na kojima je sam Franck svirao u bazilici sv. Clotilde u Parizu. Koncert će se moći pratiti u četvrtak 12. svibnja od 20 sati na festivalskim mrežnim stranicama i YouTube kanalu. Na programu su djela C. Francka, E. Gigouta, G. Piernéa, C. Debussyja i M. Lešćana.

U Voloderu, u crkvi sv. Antuna Padovanskog, na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, u petak 13. svibnja nastupit će orguljašica Katarina Javora  i Zrinka Posavec, sopran. Na programu su skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.) koje smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.

Festival će u nedjelju 15. svibnja zaključiti ansambl ''Projekt Lazarus'' u prelijepom Pounju, u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke "Parnassia Militia" Vinka Jelića (1622.).

 

Uz kratku pauzu od tjedan dana započinje i 8. ''Zrin festival'' koji se od 21. do 28. svibnja održava u Zrinu, Glini, Sisku, Ozlju, Gornjem Viduševcu i Hrvatskom Čuntiću. Festival će ispred ostataka gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu otvoriti ansambl ''Capella Zriniana'' programom ''Fantasia Poetica: barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frana Krste Frankopana''. U nedjelju 22. svibnja u  župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini nastupit će Pučki pivači KBF-a pod vodstvom maestra Joška Ćalete. U Velikom kaptolu Sisačke biskupije 25. svibnja u 19:30 održat će se promocija romana ''Krvavi jarak'' na kojoj će gostovati autorica Antonija Buljan. U Starom gradu Ozlju u četvrtak 26. svibnja koncert pod naslovom ''Navik on živi ki zgine pošteno'' izvesti će ansambl ''Sklad''. U petak 27. svibnja u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu koncert će održati gudački orkestar ''Acoustic project strings''. 8. ''Zrin festival'' u subotu 28. svibnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću zaključiti će ''Kalamos kvintet'' koji vodi mladi ukrajinski klarinetist Yaroslav Sadovyy.

 

Živimo u vremenu kada je pravo umijeće uživati... No, glazba zaobilazi paravan svijesti i ustaljenog načina doživljavanja svijeta, u glazbi nema likova koji mogu predstavljati zid između čovjekove duše i sadržaja s kojim se u umjetničkom djelu ona susreće. Glazba djeluje snažno jer je neobično i još neobjašnjivo povezana s matematikom i kodovima upisanim u ljudsko biće i prirodu. Moć glazbe krije se u sličnosti njezine strukture s čovjekom: ritam, harmonija i melodija imaju veze s tijelom, dušom i duhom. Iako uopće nije nužna za preživljavanje, nešto u nama žudi za njom.

Glazba ima moć oplemenjivati, ona odražava kulturno i duhovno stanje društva. Stari su Grci, čini se, imali pravo: kakva glazba, takvi ljudi, takva država…

I sad zamislite koliko je potreban ''Ars Organi Sisciae''!

 

 

 

HRVATSKA UDRUGA ARS ORGANI SISCIAE

16. međunarodni orguljaški festival

ARS ORGANI SISCIAE

7.  15. 5. 2022.

Glina, Petrinja, Sisak, Voloder, Hrvatska Kostajnica

 

7. 5. – SUBOTA – 20:00

Župna crkva sv. Ivana Nepomuka – Glina

Otvorenje festivala:

Klapa Leggero

Alen Kopunović Legetin, orgulje

J. S. Bach, A. Vidaković, H. Dallier, F. X. Engelhart, A. K. Legetin, Jerko Gržinčić

M. Hakanpää , Geld/ Glasnović, Š. Marović, P. Perica, Majcen/Široki

 

8. 5. NEDJELJA – 20:00

Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja

Marco Graziani, violina

J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo I

 

11. 5. – SRIJEDA – 20:00

Bazilika sv. Kvirina – Sisak

Dario Teskera, Krešimir Fabijanić, Mario Lončar, trublje

Borna Šercar, timpani

Alen Kopunović Legetin, orgulje

J. S. Bach, G. F. Händel, R. Løvland, M. A. Costa, G. Ph. Telemann,

Th. Dubois, A. Vivaldi, F. Schubert, J. Alain

 

12. 5. – ČETVRTAK – 20:00

www.ars-organi-sisciae.com

Prijenos koncerta iz crkve sv. Clotilde u Parizu

Olivier Penin, orgulje

C. Franck, E. Gigout, G. Pierné, C. Debussy, M. Lešćan 

 

13. 5. – PETAK – 20:00

Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Voloder

Zrinka Posavec, sopran

Katarina Javora, orgulje

Skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.)

 

14. 5. – SUBOTA – 20:00

Župna crkva sv. Lovre – Petrinja

Marco Graziani, violina

J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo II

 

15. 5. – NEDJELJA – 20:00

Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica

Projekt Lazarus

povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke "Parnassia Militia" Vinka Jelića, 1622.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja