100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

U emisiji "Izdvojeno" gostovao je bivši hrvatski emigrant, Ante Beljo.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato/G.O.
Objavljeno:
 
18.05.2022 20:51

 

Povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u emisiji ''Izdvojeno'' gostovao je bivši hrvatski emigrant, Ante Beljo. Govorio je o odnosu dr. Tuđmana i hrvatske emigracije krajem devedesetih godina prošloga stoljeća. Bez međusobnog povjerenja tada umirovljenog generala JNA-e, povjesničara i hrvatskog disidenta, s onima koji su zbog komunističkog režima živote morali graditi drugdje, pitanje je kakav bi bio put do slobodne i samostalne Hrvatske. Ante Beljo spomenuo se sudskih procesa protiv dr. Tuđmana, rekavši kako ni u jednom trenutku nije imao mira zbog raznih kleveta i progona. 

''Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo i ne ćemo nikome dopuštati, sa strane, da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba biti'', poznate su riječi dr. Franje Tuđmana koje je izrekao na Trgu bana Josipa Jelačića. Ove izgovorene riječi jednako su aktualne i danas, te nisu izgubile na svojoj važnosti. 

– Sjećam se jako dobro tog govora s trga. Međutim, što je god Tuđman govorio, upravo suprotno činili  su protivnici hrvatske države. Naši ljudi, pogotovo mlađi, izloženi su utjecaju medija koji ih odgajaju. Ipak, mislim kako će stvari ići na bolje – kazao je Ante Beljo, upozorivši na problem iskrivljavanja istine o hrvatskoj povijesti. 

Govoreći o Domovinskom ratu, Beljo je istaknuo nevjerojatnu snagu, vjeru i taktičku pripremljenost hrvatske vojske na čelu s dr. Tuđmanom, koji je uspio ujediniti cijeli narod kako bi disao kao jedno biće. Bez njegova vizionarskog pogleda i karizme, pitanje je kako bi završio obrambeni rat protiv velikosrpskog agresora. 

Pogledajte cijelu emisiju i doznajte više o ovoj temi. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: