Peta brucošijada udruge ''Duhos''

Peta brucošijada udruge ''Duhos''

U osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda 5. studenoga održana je Peta brucošijada udruge ''Duhos'' pod geslom ''Otvorite vrata Kristu!'' (sv. Ivan Pavao II.).

Autor
A. Buzgo/Laudato/F.P.
Fotograf
DJOS
Objavljeno:
 
07.11.2022 09:51

 

Program je započeo u 10 sati okupljanjem mladih te međusobnim upoznavanjem. Uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio studentski kapelan, vlč. Mario Žigman, a pjesmom animirao ''Duhos bend''.

Na početku svoje propovijedi vlč. Žigman promišljao je o zahvalnosti na primjeru sv. Pavla iz Fil 4,10-19. ''Mi često promatramo zahvalnost samo u kontekstu nečeg materijalnog, poklona, novca, plaće i sl., a zahvalnost prema onome duhovnom ne pokazujemo jer nam se često podrazumijeva da to imamo. Pavao govori kako i u obilovanju i oskudijevanju zahvaljuje Bogu što mu daje snagu da vrši ono poslanje koje mu je dao. I u zatvoru pronalazi načine kako i tada biti zahvalan Bogu koji brine za njega'', rekao je propovjednik pitajući okupljene jesu li zahvalni što mogu studirati ili raditi posao koji rade. ''U svemu trebamo biti zahvalni, za sve talente koje nam je Bog darovao, i što ih možemo upotrebljavati. Kada smo nezahvalni, onda nam uvijek nešto nedostaje, želimo nešto drugačije, više, bolje i nemamo više radosti u sebi'', naglasio je vlč. Žigman.

Promišljajući o primjeru farizeja iz evanđeoskoga ulomka Lk 16,9-15, rekao je kako je Bog onaj koji poznaje naše srce. ''Ivan Pavao II. također je to znao i istaknuo na početku svoga pontifikata. Krist zna što je u nama i samo On to zna. U našim se životima zna dogoditi da stvaramo predrasude o drugima, prosuđujemo što je u njihovu srcu i znamo ih osuđivati. Također, i drugi procjenjuju nas i naše postupke, naše ponašanje, misleći da znaju što je u našem srcu. I treće, ponekad poput ovih farizeja glumimo, na van želimo pokazati nešto drugo, a Bog poznaje sve što se događa u našem srcu'', rekao je vlč. Žigman, zaključujući kako nije važno što drugi misle o nama, već što Bog misli o nama.

Propovijed je zaključio promišljanjem kako često promatramo svećenike kao neke gurue koji nas mogu ozdraviti. No, Krist je onaj koji nas ozdravlja. On se može poslužiti njegovim rukama, govorom i sl., ali Bog je onaj koji liječi, i danas to čini. Isus je onaj koji želi ući i danas u naša srca i izliječiti ih, ali ne može ući ako mi ne otvorimo vrata.

Nakon misnog slavlja uslijedio je ručak, a potom su se sudionici rasporedili u pet skupina po kojima su započeli rad na temi. Prvi zadatak skupine bio je, na plakatu na kojem je crkva, otkriti gdje se nalaze ključevi koji omogućuju nastavak igre. Ako nisu otkrili ključ, morali su odgovarati na neka zabavna pitanja. Nakon pronalaska svih ključeva, skupine su se uputile na potragu po gradu u kojoj su, slijedeći tragove i rješavajući zadatke, došli do teme njihove radionice. Po povratku u župu program je nastavljen radionicama na zadanu temu, a koje su predstavljale pet ključeva kojima možemo otvarati svoje srce Bogu. Teme su bile oprost, prijateljstvo, molitva, predanje i ljubav.

Prva skupina koja je imala temu oprosta promišljala je o učincima praštanja i nepraštanja te kako i zašto oprostiti. Sudionicima su prikazali opraštanje kao mnogo uži i teži put od nepraštanja, ali svakako ispravniji i potrebitiji. Skupina koja je promišljala o prijateljstvu kao ključu otvaranja srca Bogu dijelila je svoja iskustva o tome što cijene kod prijatelja, što od njih očekuju, koliko im to znači, a onda i analizirala Isusa kao našeg prijatelja i što nam u tom kontekstu Božja riječ govori. Sa sudionicima su podijelili pismo koje su napisali Isusu kao svojem prijatelju osvrćući se na cijeli taj dan. Treća skupina razmatrala je ljubav, vrste ljubavi, a potom i dijelila svoja iskustva u pogledu ljubavi prema voljenoj osobi, prijateljima, roditeljima, Gospodinu, u čemu se one razlikuju i u čemu su slične. Nakon toga razmatrali su Gospodinovu muku i smrt i u tome promatrali Njegovu ljubav prema nama. Četvrta skupina promišljala je o predanju, pouzdanju i povjerenju. Svatko je dijelio svoja iskustva u kojima je shvatio da je predanje Gospodinu najbolji put, premda često i ne tako lak. Sudionicima su kratkim prikazom prikazali kako se često možemo posvetiti samo karijeri, novcu ili obitelji i u tome tražiti sigurnosti, dok nam predanje Gospodinu nudi sve to, jer On najbolje zna što nam je potrebno. Posljednja skupina promišljala je o molitvi, upoznala se s vrstama molitve i dijelila iskustva osobne i najdraže molitve.

Nakon izlaganja svih skupina vlč. Žigman zaključio je sva izlaganja kratkim sažetkom svega što su kroz dan promišljali te potičući mlade da u klanjanju koje slijedi otvore srce Onomu koji sve zna, koji zna sve što nam je potrebno. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje tijekom kojeg je svaki sudionik na papir u obliku srca ispisao svoje molitvene nakane, potrebe ili promišljanja te kasnije imao priliku doći pred Presveto, prinijeti svoj papir i moliti.

Nakon klanjanja sudionici su imali priliku napisati osvrt na cjelodnevni susret, a potom je studentica Veronika Lovrić predstavila djelovanje udruge ''Duhos'', timova koji djeluju te navela neke posebne susrete koji se održavaju tijekom godine. Uslijedio je nagradni kviz znanja o svemu što se kroz dan spominjalo i naučilo. Prvim trima natjecateljima koji su najbolje riješili kviz dodijeljene su nagrade: knjiga ''Izabrani'', ''Anđeo'' te rokovnik i prigodna šalica koju su izrađivali volonteri ''Duhosa''. Nagradne šalice uručene su i dvama timovima koji su prvi završili potragu po gradu.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: