Aplikacija ''Hodòs''

Aplikacija ''Hodòs''

Sestra Matija Pačar predstavila je aplikaciju ''Hodòs'' koju su školske sestre franjevke Provincije Svete Obitelji iz Mostara objavile ljetos.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
26.01.2022 20:31

 

''Izdvojeno'' predstavlja i YouTube kanal ''Defensor Veritatis'' Laudatova osječkog dopisnika Zvonimira Žulja. Ovi online kanali namijenjeni su u prvom redu mladima, ali i svima onima koji žele rasti u duhovnom životu. U emisiji se govorilo i o evangelizaciji putem medija te o svemu onomu što školske sestre franjevke u Hercegovini rade s mladima.

– U našoj provinciji imamo jedno malo vijeće koje se brine o pastoralu mladih i koje godišnje organizira i projektira susrete za mlade. S obzirom na situaciju koja je nastala u ovoj pandemiji, postavilo se ključno pitanje: kako dalje organizirati susrete? Kroz razgovor i kroz traženje odgovora, došli smo na ideju da osmislimo ovakvu aplikaciju kroz koju će mladi moći ne samo primiti određeni sadržaj već i postavljati pitanja koja ih zanimaju, primiti neki savjet ili uključiti se u neki razgovor i dobiti podršku na njihovu životnome putu – započela je s. Matija Pačar. 

Mladi se javljaju sa svih strana, ne boje se postavljati pitanja, a s rezultatima i plodovima rada s. Matija veoma je  zadovoljna. 

– Mladi postavljaju svakakva pitanja. Možda se više usude ovdje ih postaviti jer su na neki način 'skriveni' iza ekrana, pa imaju više hrabrosti. Međutim, bitan je rezultat.  A to je da se dobije odgovor ili savjet koji su tražili.

Među korisnicima aplikacije pronašao se i Matias Zečević koji je posvjedočio kako mu je aplikacija pomogla i na koji se način njome služi. 

– Za aplikaciju sam saznao na Facebook stranici školskih sestara franjevki u Hercegovini. Vidio sam da je izišla i iz radoznalosti sam ju instalirao. Kad sam otvorio aplikaciju, vidio sam da je to nešto zaista jednostavno, a unutra je sve ono što vam je potrebno. Tu se nalaze sadržaji: od jutarnjih molitvi, večernjih molitvi i ostalog sadržaja koji je sestra Matija spomenula. Uistinu sam se iznenadio i bio sam jako zadovoljan. Nakon prvog korištenja i pregleda, ta aplikacija postala mi je svakodnevica. Ujutro mi odmah dođe podsjetnik na jutarnju a navečer za večernju molitvu. Naglasak je na tom podsjetniku koji vas uvijek vraća na ispravan put i pravilno korištenje aplikacije – razgovor s Bogom. 

Samo ime aplikacije dolazi od grčke riječi 'hodos' što znači 'put'. Smisao aplikacije jest praćenje mladih kroz njihov duhovni put i razlučivanju poziva. 

– Mi već u 4. razredu osnovne škole učimo djecu kako je jedna od definicija kršćanstva: put. Svi smo mi hodočasnici na ovoj zemlji. Kad koračamo na tom putu uz nekog tko nas svojom molitvom i svojim savjetima usmjerava prema pravom cilju, prema svjetlosti, onda je lakše. Tako i u trenutcima kad prolazimo kroz tamu, što je neizbježno u našem životu, lakše nam je živjeti tu tamu kad znamo da postoji svjetlost za koju smo i rođeni. 

YouTube kanal ''Defensor Veritatis'' Laudatova osječkog dopisnika Zvonimira Žulja predstavio je sam Zvonimir. Kazao je kako ga je na pokretanje kanala potaknuo sam Duh Sveti. Zvonimir snima videe koji se bave tematikom temeljnih vjerskih istina i praktičnih stvari za življenje u svakodnevici. Posebno je istaknuo i logo svog kanala koji mu se, kako je rekao, pojavio u srcu, budući da se inače ne bavi dizajnom. Svojim kanalom želi na društvenim mrežama ponuditi kvalitetan sadržaj, a mnogi mu se javljaju sa svjedočastvima koliko je tim ljudima pomogao svojim videima. Sam Zvonimir svjedoči o promjenama koje je on sam u svojoj nutrini doživio, baš zbog svog kanala i koliko mu Bog progovara u ovom projektu i nadahnjuje ga u snimanju ovih duhovnih sadržaja.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: