Autentičan prikaz granate: novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u Vukovaru

Autentičan prikaz granate: novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u Vukovaru

Gradonačelnik je objasnio kako ovo spomen-obilježje ima svoj turistički karakter, ali prvenstveno je riječ o povijesno-edukativnoj svrsi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vukovar
Objavljeno:
 
24.11.2020 16:45

 

Gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava, službeno je predstavio novo spomen-obilježje Domovinskog rata u centru Vukovara, u području povijesne graditeljske cjeline u pješačkoj zoni. Spomen-obilježje implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu predstavljanja autentičnog prikaza granate. Ovaj eksponat izložen je u vidu spomen-obilježja u središtu grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj je ovoga spomen-obilježja kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata.

Gradonačelnik je objasnio kako ovo spomen-obilježje ima svoj turistički karakter, ali prvenstveno je riječ o povijesno-edukativnoj svrsi, jer nijemo svjedoči o jednom vremenu za koje se nadamo da se više nikada ne će ponoviti.

– Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik koji smo kolokvijalno nazvali granata jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm, iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata koji imamo u Vukovaru, jer su srećom većinom sve javne površine sanirane. Međutim, ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči prikazano je kroz najbrutalnije brojke koje su prikazane na tekstu – rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je zamisao o spomeniku proizašla iz Grada Vukovara te da je arhitektica čije je rješenje odabrano na natječaju također iz Vukovara.

Autentična je granata postavljena u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom, dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom ispod koje se ugrađuje rasvjeta te je također cjelokupna instalacija popraćena rasvjetom.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 457.639,38 kn s PDV-om, a projekt je sufinanciran u vrijednosti od 400 000 kn od strane Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.
Izvođač radova je tvrtka Planum građenje d.o.o. iz Vukovara, a radovi su izvedeni u ugovorenom roku od 3 mjeseca, izvijestio je Grad Vukovar.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: