“Bez Matice hrvatske danas vjerojatno ne bi bilo ni samostalne Hrvatske”

“Bez Matice hrvatske danas vjerojatno ne bi bilo ni samostalne Hrvatske”

Uz 180. rođendan Matice hrvatske, u emisiji “Izdvojeno” ugostili smo njezina predsjednika, književnika Miru Gavrana, s kojim smo razgovarali o povijesti, sadašnjosti i budućnosti Matice. 

Autor
Laudato/J.J.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.06.2022 21:00

 

Gavran je najavio kako je trenutačno u pripremi Zakon o hrvatskome jeziku, pa je s tim ciljem formirana i radna skupina Matice hrvatske. 

– To su vrhunski stručnjaci, jezikoslovci, koji su pristupili tome na način i u dogovoru s nama, da to bude jedan zakon bez restriktivnih momenata, zakon u kojem ne će biti nekakvi inspektorati, zakon u kojem ćemo poštivati sve ono što se odnosi na manjinske jezike... Doista, Zakon o hrvatskom jeziku, o javnoj uporabi jezika, svi očekuju – kazao je Gavran, istaknuvši kako se nada da će on biti dovršen do kraja ove godine. 

Govoreći o radu Matice hrvatske, otkrio je da je 25 članova upravnog tijela na pet sjednica u proteklih sedam mjeseci donijelo više od 130 odluka, sve odreda jednoglasno. 

Osvrnuo se i na riječi pokojnog kolumnista “Večernjeg lista“ Milana Jajčinovića, koji je svojedobno napisao: “Da nije bilo Matice, ne bi bilo ni Hrvatske“. 

– Poznavao sam gospodina Milana Jajčinovića i poštivao sam ga, bio je divan čovjek i točno je rekao. U okrilju Matice nastala je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine, a sva važna društvena, kulturna, politička i nacionalna gibanja vezana uz “Hrvatsko proljeće“, bila su nekako vezana i uz Maticu hrvatsku. Vi zapravo ne možete pisati o povijesti hrvatskog naroda u protekla dva stoljeća, a da ne napišete povijest Matice hrvatske, i obrnuto. Tako je da tu gospodin Jajčinović bio u pravu – bez Matice hrvatske vjerojatno danas ne bi bilo ni samostalne Hrvatske – istaknuo je naš sugovornik. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno