Biskup Bogdan blagoslovio spomenik hrvatskim braniteljima u Josipdolu

Biskup Bogdan blagoslovio spomenik hrvatskim braniteljima u Josipdolu

Za 24 poginula branitelja s prostora općine Josipdol

Fotograf
Zvonko Ranogajec
Objavljeno:
 
23.07.2021 12:27

 

U sklopu proslave Dana hrvatskih branitelja ogulinskog kraja, 22. srpnja, na 30. obljetnicu napada pobunjenih Srba iz Plaškog na Josipdol, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan blagoslovio je spomenik za 24 poginula branitelja s prostora općine Josipdol, izvijestila je IKA.

– Danas, dok polažemo vijenac kod spomenika hrvatskih branitelja i blagoslivljamo ovo spomen-obilježje, spominjemo se nasilne smrti naših dragih hrvatskih branitelja poginulih ovdje i diljem domovine za našu slobodu i samostalnost. Sjećamo ih se sa zahvalnošću, kao i onih preminulih i nestalih, jer su ugradili svoje živote u temelje naše slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo njih i mnoštva njima sličnih? Kao kršćanski vjernici prosvijetljeni vjerom, svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može izgubiti. Ovdje smo danas da govorimo istinu, da ovo spomen-obilježje svjedoči o istini i ljubavi naših branitelja, ove 24-ice koji su položili život za Hrvatsku. Bog sve vidi, vrednuje i zahvaljuje – kazao je biskup Bogdan.

Spomenik su otkrili ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i majka poginulog malodobnog branitelja Katica Sabljak.

– Ova današnja slika svih vas dovoljno govori da hrvatski narod nije zaboravio svoje žrtve. Dvadeset i četiri imena hrvatskih junaka josipdolskog kraja jest čin koji nas ohrabruje da ih nikad ne zaboravimo. Ovaj spomenik na cesti koja spaja sjever i jug Hrvatske bit će trajni putokaz za sve da preispitaju svoju vjeru. Oni su svjetionik u vremenu kada se poneki gube u mraku. Sloboda nam nije darovana, nego je krvlju izborena, zbog toga čuvajmo naše zajedništvo – kazao je ministar Medved.

Svečanosti otkrivanja i blagoslova spomenika nazočili su i karlovačka županica Martina Fudek Hajdin, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, Josipdola Dragan Rudančić, načelnici susjednih općina: Ivica Sopek iz Tounja, Pero Damjanović iz Plaškog i Marko Bičanić iz Saborskog, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno