Biskup Košić blagoslovio obnovljenu kapelu u sisačkoj bolnici

Biskup Košić blagoslovio obnovljenu kapelu u sisačkoj bolnici

Blagoslovu su nazočili i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić sa zamjenikom Romanom Rosavcem te ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović. 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Ika
Objavljeno:
 
26.09.2020 09:29

 

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u petak svečano misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog Opće bolnice 'Dr. Ivo Pedišić' u Sisku, tijekom kojeg je i blagoslovio tu obnovljenu kapelu i novopostavljeni reljef, rad akad. slikara Ivana Novaka, koji prikazuje Mariju pod križem kako u naručju drži Krista, izvijestila je IKA.

U koncelebracij je bio povjerenik za pastoral bolesnih i starijih, preč. Saša Jozić, a blagoslovu su nazočili i župan sisačko-moslavački, Ivo Žinić, sa zamjenikom Romanom Rosavcem te ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović. 

Na početku, sve je okupljene pozdravio dr. Dujmenović koji je istaknuo da je ta kapela mjesto svakodnevne molitve i utjehe bolesnika i osoblja, te kako će nakon ove obnove ona postati još ugodnija za boravak. Ravnatelj Dujmenović zahvalio je biskupu i na vrijednoj donaciji respiratora koji je stigao u bolnicu u jeku pandemije, a poboljšava kvalitetu liječenja najugroženijih pacijenata. 

U homiliji, osvrnuvši se na Psalam 144, biskup je rekao kako nam psalmist poručuje da je Gospodin naša hridina, tvrđava, izbavitelj i štit za kojim se sklanjamo.

– To je ono prvotno shvaćanje biblijske riječi 'amen' odnosno 'vjerujem'. Tako da vjera nije, kao što mi shvaćamo u našim zapadnim civilizacijama, tek misao, već je to uistinu prebivanje na čvrstoj stijeni i pronađena sigurnost našeg života – rekao je biskup Vlado Košić.

– Na što se oslanja ta sigurnost? Je li to Bog, jesu li to neki prolazni događaji i ljudi? Psalmist govori da je Bog njegova hridina, a tako bi trebao biti i naša. U Evanđelju smo čuli o tome što apostoli kažu tko je Isus Krist. Premda su ljudi svašta pričali i pričaju, ipak je najvažnije što mi Crkva, apostoli i njegovi nasljednici, njegovi učenici i prijatelji, ispovijedamo o Njemu: 'Ti si Krist – Pomazanik Božji, Mesija, Spasitelj svijeta koga je Otac poslao nama'. U istom odlomku čujemo i kako Isus govori apostolima da Sin čovječji treba da mnogo pretrpi, bude odbačen i ubijen, ali i da će treći dan uskrsnuti. To je nagovještaj križa i muke koja je prikazana i na ovom reljefu iza mene – kazao je biskup.

Biskup je poručio i kako se iskreno raduje zbog obnove te kapele u koju će prije svega dolaziti moilti bolesnici kojima je potrebna utjeha, te kako će ju moći pronaći upravo u Isusovoj Majci koja je imala sućuti i koja je gledala trpljenje svog Sina. 

– On je taj koji je umro, ali i uskrsnuo, pobijedio i smrt i svaku bol, i Onaj koji po Njezinim rukama i nas ozdravlja i daje nam snagu da trpimo vjerujući u uskrsnuće – rekao je biskup, te poručio kako je uvijek uz tjelesno jednako bitno i duhovno zdravlje. 

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio i autor reljefa Novak, zahvalivši na povjerenju svima koji su omogućili njegovo postavljanje u ovoj kapeli. Novak je rekao kako je za njega ovo bio velik izazov i duhovni put od sedam mjeseci. Nastojao je prikazati svoju verziju 'Piete' na jedan univerzalni način, tako da svatko tko se nađe u ovom prostoru u molitvi za svoje bližnje ili za sebe vidi i osjeti tu emociju dobrote i sigurnosti te da nije sam.

– Upravo prikazana Marija i Isus tu su da mu olakšaju put na ovom svijetu da bi na kraju ugledao to svjetlo, nadu i utjehu kojoj svi težimo – rekao je Novak.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: