Biskup Šaško blagoslovio obnovljenu kapelicu sv. Ane u Odranskom Obrežu

Biskup Šaško blagoslovio obnovljenu kapelicu sv. Ane u Odranskom Obrežu

Biskup je iskazao divljenje vjernicima na spremnosti i zalaganju što su okolnosti pandemije koronavirusa i rane od potresa prihvatili kao novi poticaj za obnovu i života i Crkve.

 

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Lidija Miler
Objavljeno:
 
27.07.2021 19:04

 

Na blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, pomoćni biskup zagrebački, mons. dr. Ivan Šaško blagoslovio je obnovljenu kapelicu sv. Ane u Odranskom Obrežu, filijali župe sv. Klare djevice – Novi Zagreb, izvijestila je IKA.

Kapelica je u prošlogodišnjim potresima teško stradala, a sada, drugi put u deset godina, temeljito je obnovljena iznutra i izvana inicijativom župnika Pužina te darovima i potporom župljana. Svečano euharistijsko slavlje s obredom blagoslova, u zajedništvu s ocem biskupom, slavili su mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca i veliki dobročinitelj i prijatelj župe te domaći župnik, vlč. Darko Pužin i trajni đakon, vlč. Stanko Mikulić.

Veliki broj domaćih župljana te hodočasnika iz susjednih župa ispunio je kapelicu i okolni vanjski prostor, u radosti i zahvalnosti za obnovljeno ovo svima drago mjesto molitve, nakon svih podnesenih tegoba i kušnji, kako je i župnik istaknuo u svojem pozdravu.

Za svoju bogatu, znakovitu i rječitu homiliju biskup je izabrao temu generacijske povezanosti i razdvojenosti, jer se na blagdan roditelja Blažene Djevice Marije slavio i Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tumačeći sličnosti i razlike pojmova generacija, naraštaj i pokoljenje, biskup je naglasio da sve tri riječi upućuju na istinu o otajstvu života i tvore lijepu sliku roditeljstva: rađanje, rast i brigu te predaju spoznaja, uputa i životnih vrednota.

– Motiv svete Ane koja poučava svoju kćer Mariju, vidljiv na oltaru ove kapelice, poziv je našim roditeljima kako odgajati i učiti svoju djecu: da budu otvorena srca za Božji plan, žrtvujući se za vrijednosti od kojih se živi i kojima se raduje, a po kojima je naša vjernička prisutnost prepoznatljiva u svijetu – istaknuo je biskup.

Kazao je da trebamo promicati poniznu zahvalnost prema našim prethodnim naraštajima, jer su u svemu najvažniji ljudi.

– I ova kapelica sažima dragocjenosti bez kojih život nema okusa, jer ovdje, u liturgijskim slavljima, mi vjernici susrećemo izvor nesebičnosti, a time i radosti bližnjih. Sveta Ana na ovome oltarnome kipu pokazuje na svitak Svetoga pisma u Marijinim rukama. To govori da je u središtu Božja riječ, Božji plan prema kojemu je svaki čovjek dragocjen, jedinstven i neponovljiv, a to proizlazi iz otajstva obitelji – zaključio je mons. Ivan Šaško.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: