Biskup Šaško: 'Pozvani smo biti plodovima koji imaju okus Božjih darova'

Biskup Šaško: 'Pozvani smo biti plodovima koji imaju okus Božjih darova'

Središnje ekumensko molitveno slavlje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju održano je u subotu, u crkvi svetog Marka Križevčanina.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.01.2021 09:32

 

Središnje ekumensko molitveno slavlje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju održano je u subotu, u crkvi svetog Marka Križevčanina. Na njemu je preko svojih predstavnika sudjelovalo šest kršćanskih Crkava koje djeluju na području grada Zagreba: Katolička, Srpska pravoslavna, Makedonska pravoslavna, Evangelička (Luteranska), Reformirana kršćanska kalvinska i Baptistička, izvijestila je IKA.

Slavlje je održano pod biblijskim geslom: 'Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda' (usp. Iv 15,5-9).

Nad tim geslom razmatrao je i mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, kao predstavnik Katoličke Crkve.

– Isus, trs, neprestano daruje život cijelomu biću. U sebi imamo snagu koja je prije nas i koja nas nadilazi, Božju snagu, dar Njegova Duha. Po Njemu ostajemo u Onome tko nam govori da smo pozvani biti dio berbe, plodovi koji imaju okus Božjih darova: ljubavi, hrabrosti i slobode. To donosi obilat rod i u tome vidimo što je temelj nastojanja oko jedinstva kršćana. Ima puno pokušaja, inicijativa, osmišljavanja programa. Svi su oni nedorečeni i bez ploda ako ne ostanemo u Kristovoj ljubavi – kazao je u uvodu biskup Šaško te je okupljene pozvao na molitvu.

Predstavnik Srpske pravoslavne Crkve, o. Mihajlo Žikić, jerej Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, poručio je da smo bez obzira na naše razlike, padove, odlaske i lutanja, i dalje spremni služiti Gospodinu.

– Geslo našeg okupljanja jest da život jedne loze ovisi o sokovima trsa. Te sokove ostvarit ćemo ako budemo spremni otvoriti svoja srca, pustiti Gospodina da u nama djeluje. Ako svi uspijemo pustiti da se Gospodin po nama proslavi, vidjet ćemo kako sve druge loze oko nas cvjetaju, listaju i donose dobar plod. Gospodin nam je rekao da ćemo u Kraljevstvu nebeskom svi sijati kao zvijezde, iako različitog svjetla, svi ćemo hvaliti i slaviti Gospodina – rekao je jerej Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Makedonsku pravoslavnu Crkvu predstavljao je o. Kirko Velinski, protojerej.

– Kao predstavnici kršćanskih Crkava, danas smo se okupili moliti za jedinstvo kršćana. Molio bih i svakoga od vas pojedinačno da na tom putu dade svoj doprinos – da budemo svjetlo Kristovo, kojim drugima osvjetljavamo put, i da budemo dobar primjer na tom putu – kazao je Velinski.

Biskup Branko Berić u ime Evangeličke (Luteranske) Crkve u Republici Hrvatskoj, rekao je da kršćane koji pripadaju Crkvama i tradicijama koje međusobno nisu u potpunome zajedništvu, često obeshrabruje nedostatak napretka prema vidljivom jedinstvu.

– Doista, neki su se odrekli svake nade i ovo jedinstvo vide kao nedostižan ideal. Drugi čak ne vide jedinstvo kao nužan dio kršćanske vjere. Dok se molimo za dar vidljivoga jedinstva, učinimo to nepokolebljivom vjerom, čvrstim strpljenjem i nadom punom očekivanja, uzdajući se u Božju providnost. Jedinstvo je Gospodinova molitva za Crkvu i On nas prati na tom putu. Ne ćemo se izgubiti – poručio je biskup Berić.

Predstavnik Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj, biskup Peter Sen, u nagovoru se referirao na potres koji je sve oko nas uzdrmao te je okupljene upitao jesu li u svojoj duši isto podrhtali.

– Imamo li bogobojaznost da uistinu živimo onim putem, u koji svi vjerujemo kad Isus kaže da je Put, Istina i Život. Istina nije tvoja ili moja, jedina je istina Božja. Nema pravednosti od čovjeka, nego opravdanosti od Boga koja nastaje tako da prihvatimo Njegovu žrtvu u pokajanju. Time dobivamo najveći dar – vječni život, koji možemo živjeti već sada i ovdje. U velikoj različitosti grana na istome trsu, zaboravljamo bitno: čovjek može djelovati, ali samo Bog daje rast. Rastimo u onome što je Isus sam –rastimo u Njegovoj milosti – rekao je biskup Sen.

Predsjednik Saveza Baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj, pastor Ivica Horvat, razmišljajući Isusovim riječima: 'Ostanite u mojoj ljubavi', rekao je kako nam treba Kristov pogled na čovjeka.

– Krist bi htio da pogledamo jedni druge Njegovim pogledom, iako postoje razlike među nama. Ako smo u Kristovoj ljubavi, On će nas u tome i osnažiti. Osnažit će nas da prepoznajemo ljepotu u svim ljudima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. Kristov pogled uvijek nas vuče u zagrljaj – naglasio je Horvat.

Nakon nagovora svih šest predmolitelja, u tišini su oblikovali krug oko upaljene uskrsne svijeće koja je u središtu tog kruga. Nakon nekoliko trenutaka tišine, svi predmolitelji istovremeno su načinili korake prema svijeći u središtu te zastali. Nakon kratke šutnje i zaustavljanja ponovno su nastavili hodati prema upaljenoj svijeći te su, došavši do nje, na njoj zapalili svoje svijeće koje su nosili u rukama, molili su u šutnji, a potom su svjetlo s uskrsne svijeće podijelili s okupljenim vjernicima.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: