Biskup Šaško predvodio proslavu sv. Dominika u Konjščini

Biskup Šaško predvodio proslavu sv. Dominika u Konjščini

Na blagdan sv. Dominika, u ponedjeljak 8. kolovoza 2022., proslavljen je titular istoimene župe u Hrvatskom zagorju, u Konjščini. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Autor
Mislav Božić/Marko Malek-Solgat/Laudato/F.P.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
09.08.2022 12:44

 

U koncelebraciji su bili: vlč. mr. Milan Pušec, kao domaćin i župnik ove župe, prof. dr. sc. Ante Crnčević, ostali župnici Zlatarsko-belečkog dekanata, dominikanski mladomisnik, fr. Marin Golubović (OP), vlč. Antun Motočić, vlč. Marinko Golek, vlč. Marijan Piskač, vlč. Stjepan Čukman te vlč. Blaž Bartol, dugogodišnji župnik u Konjščini.
 
Na samome početku euharistijskog slavlja sav okupljeni vjerni puk zdušno je, kao dobru pripremu za euharistijsko slavlje, otpjevao himan ''Svi kličimo Dominiku''. Nakon ulazne pjesme okupljenima se obratio župnik, vlč. Milan Pušec, pozdravivši okupljenu zajednicu vjernika, oca biskupa, sve prisutne svećenike, bogoslove, ostale poslužitelje kod oltara te predstavnike općinskih i civilnih vlasti.
U svome pozdravnom govoru župnik je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu biskupu Šašku. Prisjetivši se posljednjeg pohoda oca biskupa na proslavu svetkovine sv. Dominika, koji je bio prije točno 10 godina, te nakon što nas je podsjetio na biskupovo tumačenje Božje riječi prilikom tog pohoda, pozvao je biskupa Ivana da započne s euharistijskim slavljem.

U uvodu u euharistijsko slavlje biskup Šaško rekao je: ''Okupljeni smo oko oltara, izvora života euharistijskog stola i žrtvenika Božje ljubavi; stola zajedništva i zahvalnosti, da bismo prinijeli hvalu Bogu za dar svetoga Dominika, za dar ove župe i vaše vjere, žive zajednice koja nastoji nasljedovati Isusa po zagovoru Njegova neumornog navjestitelja.''
Također nas je podsjetio kako i nakon njegove smrti ostaju djela njegova naviještanja Radosne vijesti po Redu propovjednika, a čije članove nazivamo dominikancima. Uz to, biskup nas je u uvodu podsjetio kako je i Konjščina, ne samo župa već i općina ''dio dominikanskoga mozaika, bez kojega nije moguće promatrati i razumjeti osam stoljeća svjetske povijesti''.
 
Tumačeći Božju riječ, biskup Šaško podsjetio je na početku svoje homilije kako ''danas Isus nama, kao što je to učinio tada, govori ono što jesmo kao Njegovi učenici i učenice: vi jeste sol i vi jeste svjetlo.'' Nadalje, biskup je istaknuo kako ''bezvremenost ili vječnost pripada onomu što je Božje'', te da ''bezvremenskim zovemo ono što postaje događajem smisla u svakome vremenu, ono što je potrebno svakomu ljudskom naraštaju''. Povukao je paralelu upravo sa sv. Dominikom kako nam baš njegov život progovara na svakomu vremenu i mjestu. Njegova je ostvarena svetost ''bezvremena, svevremena i zbog toga suvremena''.
Uz to, napomenuo je kako je sv. Dominiku bio važan smisao koji tjelesna djela milosrđa nose, ''a to je naviještanje Krista''. Nadalje, okupljenim je vjernicima biskup Šaško osvijestio koliko je snažan primjer njih koji u raznim životnim okolnostima svjedoče da su vjernici ''znajući da se ljudski život ne svodi na prolaznost i da nas Krist vodi u puninu radosti''.

Biskup Šaško progovorio je kako su prije osamsto godina, pa tako i danas, postojale lažne vijesti, odnosno neistine koje namjerno uvode zablude. Kako god ih da ih nazovemo, posljedice su im uvijek jednake, ''a to je zbunjivanje, zavaravanje, unošenje nesigurnosti i podjela''. Svoju homiliju biskup je zaključio riječima: '''Sveti nas Dominik uči da Bog nije samo istina, nego i ljubav. On boravi samo u istini koja dolazi iz ljubavi.''
Na kraju euharistijskog slavlja okupljenom narodu Božjem dominikanski je mladomisnik, fr. Marin Golubović, udijelio svoj mladomisnički blagoslov, a nakon toga uslijedio je ophod oko oltara te je na javno čašćenje stavljen relikvijar s moćima svetog Dominika kojima se ova župa može na poseban način pohvaliti jer rijetkost je posjedovati relikviju svetog Dominika.
Svetu liturgiju svojim je pjevanjem predvodio zbor ''Sv. Dominik'' pod dirigentskom i orguljaškom pratnjom Marka Maleka-Solgata. Po završetku misnoga slavlja i ophoda oko svetčeva oltara, u dvorištu župne crkve uslijedila je već tradicionalna okrjepa za sve koji su došli sv. Dominiku, propovjedniku milosti.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno