Biskup Škvorčević blagoslovio novu župnu kuću u Đulovcu

Biskup Škvorčević blagoslovio novu župnu kuću u Đulovcu

Povezavši naviještenu Božju riječ s blagoslovom nove župne kuće, biskup je podsjetio da će u njoj živjeti župnik, poslanik Crkve.

Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.D.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
18.01.2021 07:30

 

Požeški biskup Antun Škvorčević predslavio je slavlje blagoslova novoizgrađene župne kuću u župnoj crkvi Duha Svetoga u Đulovcu, nedaleko od Daruvara. Ondje se nalaze prostori za župne pastoralne aktivnosti, župni ured i svećenički stan, izvijestila je Požeška biskupija.

S biskupom su suslavili: Josip Marić, đulovački župnik, Ivica Žuljević, moderator Biskupskog ordinarijata i član biskupijskog Ureda za gradnju, Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije i Matej Siluković, biskupov tajnik.

Uvodeći u sveto slavlje, biskup Antun nazočnim vjernicima najprije je čestitao Novu godinu i zamolio je  Gospodina da ih obdari onim što samo On zna da je najbolje za njih, osobito pak da sve izazove koje će im ona donijeti znaju prihvatiti kao kušnje po kojima će duhovno rasti. Podsjetivši ih zatim na spomendan sv. Antuna pustinjaka, biskup je zaželio sretan imendan svima onima koji ga slave.

Na poseban način čestitao im je za novoizgrađenu župnu kuću, koja župniku u služenju njihovim dušama omogućuje da ima dostojan stan. Potom je Ivica Žuljević prikazao razloge zbog kojih se stara župna kuća, devastirana u Domovinskom ratu i puna vlage, nije mogla obnoviti i što je sve poduzeto da se izgradi nova zgrada. Biskup je blagoslovio vodu, poškropio vjerni narod u znak krštenja i uputio je Bogu molitvu da blagoslovi djelo naših ruku kako bi moglo služiti duhovnom dobru vjernika. 

Biskup je u homiliji rekao kako su mu neki roditelji, kad ih je upitao što im je najteže s djecom, nerijetko odgovorili da je to kad ih djeca ne slušaju. Kazao je da nam naviještena sveta čitanja postavljaju izazovno pitanje: zašto bi djeca i svi drugi ljudi trebali slušati, te nas uvodi u otajstvenu činjenicu da smo bića koja imaju mogućnost slušati i čuti ono što zvukovno ulazi u naše uši, ali još više sposobnost poslušati, razumjeti ono što je iznutra, u našem duhu pokrenula Riječ, slobodnom voljom prihvatiti ono što smo čuli i onda od toga živjeti. Istaknuo je kako je Bog biće koje voli govoriti ljudima te želi da Njegovu riječ poslušamo i od nje živimo, naglasivši da se kroz poslušnost Božjoj riječi najsnažnije oblikuje naša sudbina, kako nam svjedoči prvo naviješteno čitanje i evanđeoski ulomak.  

Povezavši naviještenu Božju riječ s blagoslovom nove župne kuće, biskup je podsjetio da će u njoj  živjeti župnik, poslanik Crkve, kojoj je prvotna zadaća da u svijetu, u kojem smo zapljusnuti mnoštvom ljudskih riječi, naviješta Božju riječ, upućuje ljude na nju i pomaže im da jU poslušaju i žive po Božjem pozivu.

– Božja riječ nije tek neki zvučni događaj, nego osoba, utjelovljena Božja Riječ koja se zove Isus Krist, u kojoj je smisao svega što postoji, pobjeda života nad smrću i ključ naše vječnosti – ustvrdio je biskup.

Pozvao je sudionike slavlja da se obnove u opredjeljenju za osluškivanje Božje blizine, da pronađu vremena za osobno i zajedničko čitanje Svetog pisma u svojim obiteljima, te slušanje Božje riječi u misnim i drugim slavljima u crkvi. Još ih je potaknuo da i oni s dječakom Samuelom Bogu danas kažu: 'Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!', a sa sv. Petrom Isusu Kristu posvjedoče: 'Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga', te da na taj način njihova župa bude zajednica Božje riječi, koja sabranim srcem osluškuje Božji govor, njemu  se raduje i nastoji od njega vjerno živjeti.

Na svršetku misnog slavlja biskup je još kazao kako bismo mogli župniku postaviti ono pitanje koje su Isusu u Evanđelju postavili  učenici: 'Župniče, gdje stanuješ?', a da bi nam on odgovorio: 'U novoj župnoj kući'. Međutim, naglasio je biskup kako smo mi u konačnici najbolje nastanjeni onda kad se vjerom uselimo u Isusa Krista, koji nas svojom ljubavlju s križa jedini može nastaniti u vječnosti. Pozvao je stoga sudionike slavlja da se potrude da zaista cijelim svojim bićem i životom budu nastanjeni u Isusu Kristu i da On postane njihova sudbina ovdje na zemlji i u vječnosti, a da toj njihovoj vjerničkoj nastanjenosti treba služiti župnik. 

Nakon euharistijskog slavlja biskup Antun, u pratnji svećenika i članova Župnog ekonomskog vijeća, uputio se u zgradu novoizgrađene župne kuće na koju je zazvao Božji blagoslov. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno